На последна инстанция: Без коли по алеите в Салтанат
На последна инстанция: Без коли по алеите в Салтанат / снимка: Дарик Варна, архив

Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението на Административния съд във Варна, свързано с движението на коли в Морската градина. Потвърденa е отмяната на заповед на кмета на Варна, с която се забранява движението на моторни превозни средства по алейната мрежа на територията на Приморски парк, съгласно приложена към делото схема. Това става ясно от решението на ВАС, публикувано в сайта на съда.

Съдът съвсем обърка казуса за колите в Морската градина

Историческото ядро на Морската градина е с териториален обхват на недвижимата културна ценност, идентичен с границите по двата представени по делото акта за държавна собственост и е изключителна държавна собственост. Според заключението на вещото лице, за тази територия към момента няма действащ подробен устройствен план, се посочва в съдебното решение.

Съдът нареди премахване на забранителните знаци в Салтанат

„Поради липсата на действащ ПУП на разглежданата територия, то няма и влязла в сила улична регулация за нея. Всички имоти с асфалтово покритие в територията на местност Салтанат (където са имотите на петима от жалбоподателите), са с начин на трайно ползване - „За алея".

Касационната инстанция приема, че първоинстанционният съд правилно е приложил материалния закон: Съгласно разпоредбата на чл. 15, ал.7 от Закона за движение по пътищата, забранено е преминаването и паркирането на моторни превозни средства в паркове, градини и детски площадки в населените места извън обозначените за това места", пише още в решението, което е окончателно.

"Установената забрана е известна на жалбоподателите, както и на всички граждани на Република България като част от действащото законодателство. Възпроизвеждането й в т.2 от оспорената заповед квалифицира същата като лишена от предмет и от смисъл в тази част, поради което и заповедта правилно е приета от съда като незаконосъобразна", е преценил Върховният административен съд.

Пълният текст на решението на ВАС e ТУК.