Кой държи юздите на наркопазара във Варна?
Кой държи юздите на наркопазара във Варна? / netinfo
За пореден път полицията във Варна направи опит да смаже наркогрупировките в града с масовите арести на 10 души на 4 юни в различни части на града. Този път под ударите на ченгетата попаднаха така-наречените наказателни бригади, които оказва се, работят за няколко наркогрупи. Членовете им се занимават най вече с отвличане на улични наркопласьори. След тежки побои и нанасяне на прорезни рани, дилърите били принуждавани да работят за структурата, която е платила на силоваците. Само в последния месец в морския град подобните случаи са 4. Сред задържаните този път обаче, пак не са босовете на нито една от двете престъпни групи, за които неведнъж сме ви разказвали в предаването „Афера” по Дарик. Зад решетките и този път попаднаха уличните мутри с прякори от типа на Чубака, Чирпанския или Дебелия.

Истинските босове обаче, които контролират трафика на хероин и амфетамини в морския град отново не са сред арестуваните. Макар че според специалисти, полицията във Варна действа правилно като удря по уличните кадри на наркогрупите. Така на практика наркодилърите губят най ценните си хора – тези, които продават дрогата на улицата и носят реалните печалби на босовете. Сега зад решетките влизат и част от наказателните бригади, което на практика затруднява контрола над уличните продавачи на дрога. Много от тях използват това и започват да се отделят от групировките и да не плащат на босовете за покровителство. Резултатът от всичко това са зачестилите побоища и опити за убийства в последните месеци във Варна. Макар че повечето от тях не получават гласност, това не означава, че не съществуват. Освен всичко казано до тук от месец – два насам се оказва, че на наркопазара във Варна има десетки малки групички от по 6-7 дилъри, които претендират да са наследници на Монопола и претендират да владеят безспорно печелившия наркопазар в морския град.

Оказва се обаче, че има и изменения в районите, които контролират отделните наркогрупи във Варна. Градът вече е разделен по скоро на 5 или 6 района контролирани от различни малки наркоорганизации, които често воюват помежду си. Точно поради тази причина и е изключително трудно след поредното сбиване между наркодилъри или опит за убийство да се определи с точност кои от двете групи са разчиствали сметки по между си и какво точно делят.

Четири или пет са организираните престъпни групи във Варна, които спорят за името Монопол. Това кара и полицаите да твърдят, че Монополът като понятие са организираните групи в морския град, получили изключителните права от софийските босове да закупуват наркотици и да ги разпространяват на територията на града. Във Варна през последните години се смениха няколко престъпни групировки, владеещи монопола върху продажбите на дрога. Общо взето, смените на тези хора се извършиха тихо и безкръвно. Според полицаи новите желаещи да влязат в този бизнес плащат голяма сума пари, която е нещо като разрешително. Цената е различна според вида на наркотика, за който се получава. Така например "лицензът" за продажба на хероин във Варна на месец струва над 30 000 лв. и една нова лека кола.

След като се поеме бизнесът, новият Монопол налага свои хора, които да отговарят за отделните територии на града. Уведомяват се всички улични дилъри и се определят новите схеми за зареждане със стока и отчитане на средства.

Следва и определянето на места в града където се доставя дрогата. Задължително се набират и наказателни бригади. Това става най-лесно, тъй като Варна и без това гъмжи от безработни момчета на по 20-25 години, които вместо да учат или да се занимават с някакъв вид бизнес, единствено помпат мускули във фитнес залите. В последно време в града е станало изключително модерно и набирането на хора от други населени места. Те нямат постоянна регистрация във Варна и така полицията е максимално затруднена да открие извършителите на поредния побой или опит за убийство. Тези наказателни бригади имат основна цел да наказват уличните пласьори, които си доставят и продават за своя сметка дрога, без да се "отчитат" на "Монопола". Това са така наречените на жаргон шанаджии, сред които се твърди, че полицията има най-много уши в наркобизнеса във Варна. Те обаче, най често горят и стават жертва на побоища от страна на наказателните бригади.

За да изградим новата картина на наркопазара на Варна, трябва преди това да обясним кой - кой е в този вид бизнес в морския град. Още през ноември 2004 г. полицията във Варна задържа хората на поредния "Монопол" след опит за убийство на уличния дилър Тодор Георгиев, който продавал дрога без разрешение от тях. Лидерските позиции в този Монопол били поети от Мартин Вълков, който вече бил излежал присъда за убийство на автокрадеца Димитър - Кекавия 6 години по-рано. При разследването се доказва основните разпространители на хероин, амфетамини и пико. Сред уличните дилъри са Явор Божинов, Калоян Борисов и Иван Николов. След наказателната акция срещу Тодор Георгиев – Мартин Вълков, Калоян Борисов и Явор Божинов потеглят за София, но са задържани в Горни Богров. През лятото на 2004 г. е разбита и друга група, специализирала се в наказателните акции. Христо Георгиев, Николай Тошев и Рибин Нура бяха обявени от РДВР - Варна, за част от структура, извършваща поръчкови побои, наказателни акции и контролираща наркоразпространението във Варна.

По време на делото срещу тримата се доказва по безспорен начин, че до началото на юни 2004 г. във Варна Рибин Нура е ръководил, а Христо Георгиев и Николай Тошев са участвали в организирана престъпна група. Според събраните доказателства групата се занимавала с разпространение на наркотици, като обхванали всички нива до уличните разпространители. В резултат на работата на полицията във Варна и измитането от пазара на старите играчи на сцената се явяват нови хора. Сочен за техен лидер е бившият офицер от специализирано полицейско подразделение, познат като Веско Полицая. Според хора от ъндърграунда до този момент той ръководи и контролира "бизнеса" с проститутки в града. Първоначално групата получила от София разрешение за търговия с хероин, но месеци по-късно след натрупани парични средства те си плащат разрешителното и за търговия с кокаин. За да получат такова разрешение, босовете трябва да платят сума от порядъка на 100 хиляди лева и да осигурят на софийските си началници 2 луксозни бронирани автомобила.

След поемането на бизнеса Веско Полицая назначава за шеф на търговията с хероин човек, познат под името Янко Каратиста. Контролът на друга част от наркобизнеса - продажбата на марихуана, амфетамини, екстази и пико, е поет от бившия кадър на ВИС Валентин Желязков – Вальо Бандита. Така през 2005 г. двете групи се споразумели за това разпределение и съществуват без инциденти до есента на 2006 г.

Според полицията обаче през 2006 година потреблението на дрогата се е свило осезаемо. Печалбите от 50 000 лв. месечно паднали до 10-тина хиляди. В същото време групата на Вальо Бандита беше ударена тежко на два пъти. Първо зад решетките попадна един от пласьорите на средно ниво Николай Аргиров – Снайпера, който беше заловен в средата на юни до тайно депо в кв."Владиславово" в момент, когато разменял дрога. След акцията от полицията в морския град съобщиха, че за Снайпера са работили поне 20 пласьори на дребно.

Месец по-късно беше прибран и друг от по-едрите пласьори на Монопола Красимир Лузев - Цопа, като заедно с него зад решетките попадна и Вальо Бандита и още петима гардове. Те бяха спипани, след като бяха прибрали пари от рекетирания наемател на заведение на плажа. Сред заловените бяха Михаил Трайков на 29 г., Стоян Радев - Боко, Валентин Христов и Даниел Павлов - Дядото. Пред полицията един от задържаните Михаил Трайков поел вината и шефовете му Цопа и Вальо Бандита бяха освободени, като Варненската окръжна прокуратура свали обвиненията от тях.

Освен тези хора, за които сме ви разказвали и досега, на пазара във Варна излизат и още няколко от дребните преди време дилъри на хероин. Това са убитият в квартал „Трошево” Стоян Янев както и още пет – шест от така наречените шанаджии – тоест наркопласьори, които не плащат на никой и продават дрога сами за себе си. Преди време те се свързват с бившите силоваци от бригадите на висаджията Иво Иванов - Гела , Николай Тошев Спасов по прякор "Чирпанския" и Недялко Цветанов, познат като "Чубака". Спасов е криминално проявен и преди два месеца излиза от затвора, където излежа присъда за участие в подобна престъпна група, разпространяваща дрога. Между хората, образували новата група, е и Ангел Колев, познат като "Дебелия". Той е брат на Янко "Аспаруховския" или Янко Каратиста, който държи търговията с хероин в групата на Веско Полицая.

Така на практика се оказва, че двете наркогрупи, които воюваха преди време във Варна, са работили за един и същи човек – Веско Полицая. Войната започва заради идеята на Вальо Бандита да се отдели и да създаде собствен Монопол, който да не плаща на шефовете си, а оттам и на софийските групи, които държат контрола над наркотиците във Варна. Говори се, че за момента това се прави от хора на Златко Баретата, който е завзел пазара във Варна с благословията на бившия президент на ВАИ „Холдинг” Георги Илиев. В идеята си да се отдели от него, Вальо Бандита моли за помощ другия голям играч в бизнеса с дрога по Черноморието – Димитър Желязков – Митьо Очите. Той е арестуван и така новият Монопол на Вальо Бандита и хората му започва да се разпада. От него се отделят десетки дилъри, които започват да работят за себе си и да плащат на наказателни бригади да привличат посредством побоища и тормоз нови хора към тях.

Само през месец май има 4 такива инцидента във Варна. В три от тях става дума за отвличания на дребни дилъри, които са държани по два–три дни като редовно са пребивани от силоваците, а четвъртият случай е добре познат на всички – опитът за убийство на Ангел Стоянов – Ачо Чушката. Това е маниерът на действие на наказателните бригади на Монопола. Прегрешилите се наказват жестоко без никаква милост, а глобите са също големи – от порядъка на 4-5 хиляди лева и изкарване от бизнеса за няколко месеца. В резултат на тези действия на силоваците на бившия Монопол и в резултат на раздробяването на пазара на наркотици точното райониране на пазара на дрога във Варна е почти невъзможно. Със сигурност се знае, че все още курортните комплекси се владеят от дилърите на Веско Полицая.

В централната градска част действат поне две–три групи, като освен тях дрога може да бъде купена и от дилъри, които не плащат на никого. Говори се дори, че отделните групи действат в отделни заведения, някои от които се намират на по 50-тина метра едно от друго. Тук има хора и на Веско Полицая и на новия Монопол и на Вальо Гимнастика както и софийски дилъри, които вземат дрога и плащат директно в София на шефовете си. Интересното е, че всички тези групички от наркопласьори често ползват една и съща наказателна бригада във Варна. Това са част от арестуваните при акцията на полицията във Варна на 05 юни както и хора от обкръжението на Антонио Тунджев и Радослав Калчев – Черния Роди. В зависимост от сумата, която бъде платена, бившите силоваци на почти разпадналата се ВИС бият, режат уши и отвличат дилъри от различни организации.

Крайните квартали на Варна продължават да са под владичеството на Монопола на Вальо Бандита. Неговите хора държат Аспарухово, Трошено, Владиславово и Възраждане, а в ромската махала на Варна действат основно хора на Кирил Кирилов – Японеца, които нямат нищо общо с останалите групи. Полицаи разказват и че никой от Монопола не смее да влезе и да продава дрога в циганската махала, тъй като отмъщенията на местните ромски босове са брутални. В квартал „Младост”, където е най големият пазар на дрога във Варна, спорят няколко наркогрупи. Едната – на Вальо Бандита, другата – на Новия Монопол на Стоян Янев както и десетки по малки дилъри. Тази картина, която ви описваме означава, че скоро побоищата и отвличанията във Варна няма да престанат, а пазарът на дрога в града ще се усмири единствено, ако на него излезе един мощен играч, който да помете всички останали. Такъв за момента няма.