Киномания за първи път във Варна, въртят над 30 ленти
Киномания за първи път във Варна, въртят над 30 ленти / sxc.hu
Киномания за първи път във Варна, въртят над 30 ленти
47185
Киномания за първи път във Варна, въртят над 30 ленти
  • Киномания за първи път във Варна, въртят над 30 ленти

За първи в дългогодишната си история филмовият фестивал Киномания гостува във Варна. От днес до 27 ноември във Фестивалния и конгресен център, домакин на събитието,  ще бъдат показани 34 филма, като запалените киномани ще могат да видят както най-новите и коментирани заглавия, така и класически ленти.

„Това, че в момента ФКЦ е с юридически статут на клон на НДК, помогна много, защото в случая НДК все едно дава на себе си Киномания. Досега сме имали отзвук от филмовия фестивал, но трябваше да сключваме отделни договори с всеки разпространител, което беше пречка всичко да се вземе в този размер, в който искаме, защото е много скъпо удоволствие. Наемът за всеки филм е много голям”, разкри пред Дарик Румяна Попова, която отговаря за международна и художествено-творческа дейност на Фестивалния комплекс.

Фестивалът ще бъде открит с новия филм на режисьора Педро Алмодовар – “Кожата, в която живея”. В него Антонио Бандерас влиза в ролята на естетичния хирург д-р Робърт Ледгард, който се превръща в "луд учен", след като губи жена си и дъщеря си.

Сред акцентите в програмата е и романтичната комедия “Учебник по любов” на Джовани Веронези с участието на доказани звезди като като Робърт де Ниро, Моника Белучи и Микеле Плачидо. Във филма се разгръщат три любовни истории, които пресъздават три възрасти на човека, а общото между тях е шофьорът на такси „Купидон”. Филмът „Учебник по любов” е сред абсолютните хитове на европейското кино тази година.

Другата много очаквана лента е „Изпепелени от слънцето 3: Цитаделата” на кинорежисьора Никита Михалков. Руският претендент за номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм е в жанра военен епос.

За тези три филма има най-много продадени билети преди началото на фестивала, каза Румяна Попова.

В селекцията на кинофестивала присъства и филмът на Ларс фон Трир “Меланхолия”, около който се вдигна много шум в Кан със скандалния си и необичаен сюжет. В лентата на датския кинорежисьор любителите на седмото изкуство ще могат да видят голата Кирстен Дънст на фона на разрушаващия се свят.

Освен хитови заглавия в двете зали във Фестивалния комплекс ще бъдат “презаредени” класически филми като "Портокал с часовников механизъм" – по случай 40 години от премиерата му. Другите две класики са "Трамвай "Желание" с Марлон Брандо по повод на 100-годишнината от рождението на Тенеси Уилямс и "Закуска в Тифани" с Одри Хепбърн по случай 50 годишнината от първата прожекция.

Киномания „Презареждане” прави специален жест към децата. За най-малките има прожекции този и следващия уикенд. Те ще могат да се насладят на „Чебурашка” - японски римейк на култовата руска анимация “Крокодилът Гена и неговите приятели”, „Приказки от джунглата”, „Големият мечок”, „Жаби кикерици” и др. Цялата детска програма е дублирана на български и е с вход свободен.

Всеки ден ще има по три прожекции на ленти от Киномания, а в събота и неделя – по пет, разкри Попова. Билетите са по 8 лева, като за учащи и пенсионери има намаление и за тях са по 5 лева. Такава е цената на билета за класическите филми. Да гледат старите ленти, учениците, студентите и пенсионерите ще плащат по 3 лева.

Цялата програма на Киномания във Варна можете да намерите в сайта на Фестивалния комплекс http://fccvarna.bg.