Кемал Еюп: С циганите не бива да се действа силово
Кемал Еюп: С циганите не бива да се действа силово / netinfo

Етническата дискриминация може да бъде преодоляна с обхващане на възможно по-голяма част от децата и младежите от малцинствата в системата на образованието. Това заяви във Варна председателят на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп. След едночасово закъснение той взе участие вчера в дискусията “Етническата толерантност. Готови ли сме да приемем различните по цвят и религия”, организирана от Европейския институт и Дарик радио.

С малцинствените групи у нас не бива да се действа силово, нужна е целенасочена държавна политика, която да ги интегрира в обществото, а то от своя страна да се научи да бъде по-толерантно към тях, заяви Еюп. По отношение на ромското население той изказа мнение, че не бива да се приписват негативи на цялата общност.

Законите и правилата в държавата трябва да се прилагат с еднаква сила за всички български граждани без оглед на етническата им принадлежност и без привилегии за определени малцинствени групи. Това становище изразиха представители на варненската структура на партия ВМРО и Българския национален съюз,които бяха най-активни сред участниците в дискусията. В момента у нас дискриминирани са единствено българите, коментираха те и призоваха управляващите към ефективни действия по отношение на ромското население. "Аз не съм част от държавата, тук съм просто като член на Комисията за защита от дискриминация", заяви Кемал Еюп.

Воеводите предложиха на представители на Европейския институт да бъде отнемано правото на социални помощи на родители, които не пускат децата си на училище. Никой няма полза от етническата нетолерантност, но ако малцинствата искат да бъдат социално интегрирани, те трябва да положат усилия за това като се научат да спазват определени норми на поведение, обявиха те.

Към настоящия момент циганите в България са около 1 милион, а гражданите с турски произход - 600 хиляди, сочат данните на Европейския институт.

Със съдействието на портал Европа е достъпен онлайн форум "Младите хора и вземането на решения":

http://forums.europe.bg/

Репортаж от дискусията може да чуете в звуковия файл.