Карат шофьори да плащат глоба към КАТ два пъти
Карат шофьори да плащат глоба към КАТ два пъти / снимка: Sofia photo agency, архив

Стотици шофьори, които са си платили фишовете към Пътна полиция, получават писма от НАП да си платят отново. Проблемът съществува от няколко години, споделиха пред Дарик потърпевши варненци.

Причината е, че платени глоби към КАТ фигурират като неплатени в системата на пътните полицаи. А по закон всички неплатени глоби, наложени от Пътна полиция след шест месеца се изпращат към НАП. Данъчните от своя страна уведомяват с писмо „грешника", че срещу него е образувано изпълнително дело за неплатени публични вземания.

От приходната агенция и МВР признаха за проблема. „Доскоро имаше много такива случаи. Постоянно има оплаквания. Когато гражданите идват за удостоверение, че не дължат данъци, изведнъж излизат някакви глоби, които те си мислят, че са платени", коментира говорителят на НАП Варна Виолета Маринова.

„За съжаление няма единен регистър или единна система, която да ползват и двете институции", обясни говорителят на МВР-Варна Ивана Милева. По думите й, проблемът се крие в обмена на информация между двете ведомства, но само в някои от случаите.

Слабостите на системата се проявяват само в някои определени случаи. Например ако в платежното нареждане в графа „Основание за плащане" е пропуснато да се отбележи номера или датата на фиша, за който се плаща.

Най-често проблем има след плащане на глоба с пощенски запис, показва работата на публичните изпълнители в НАП. По-рядко за повторно плащане излиза фиш или акт, платен по банков път.

Начините за решаване на проблема са два - задължението да се плати повторно или да се докаже пред Пътна полиция, че веднъж вече е направено. Условието обаче е да е запазено платежното нареждане, независимо дали сумата е внесена по банков път или чрез пощенски запис.

След поредица от срещи и разговори между данъчни и полицаи, от 12 януари за решаването на проблема не е необходимо да се ходи до КАТ, уверяват от НАП-Варна. Достатъчно е да се посети дежурен публичен изпълнител (стая 112 във варненския офис на агенцията). В съседната стая 114 се подава заявление, в което се посочва, че задължението е вече покрито. Задължително се прилага копие на платежното нареждане за глобата. В срок от един месец задължението трябва да бъде заличено, а изпълнителното дело - прекратено.

Парите, платени повторно за една и съща глоба, подлежат на възстановяване, но само ако обстоятелствата могат да бъдат доказани. В подобни случаи обаче трябва да се обърнете към Пътна полиция.