/ Министерски съвет
Тази среща ще остане в историята на двете държави, отбеляза румънският премиер Михай Тудосе
Трафикът между Румъния и България ще се улесни и засили чрез строеж на мостове, включително новия мост при Русе-Гюргево, работещи фериботни връзки, нови гранични пунктове, подобряване на условията за навигация по река Дунав и изграждане на инфраструктура. Това обясни премиерът Бойко Борисов след пленарното заседание на българската и румънската делегация в резиденция „Евксиноград“.

Бойко Борисов посреща балкански лидери в „Евксиноград“
 
Двете страни подписаха пет споразумения за сътрудничество, между които договор за аварийна доставка на електричество при евентуални кризи, предоставяне на убежище на бедстващи кораби, както и спогодби в сферата на икономиката и социалните дейности.

Борисов открои три проекта, които трябва да се реализират приоритетно. От особена важност е вторият мост на Русе, който да облекчи бизнеса и туризма, обясни той и добави, че оттам до Букурещ са километра. Вторият проект е  Никопол – Турну Мъгуреле, по който е възложено проучване колко би струвало изграждането на мост, жп линия и скоростен път. Магистралата Констанца – Варна – Бургас с дължина 200 километра също е приоритетна, каза още Борисов.

Министерски съвет

„Оптимист съм, че ще станат тези проекти. И тол системата и концесионирането на такива съоръжения ще дадат възможност за инвестиции и тези мостове да се изплащат на база на тол таксите. По тези три проекта има инвестиори. Тези проекти не се бият един с друг, имат инокомическа и търговска логига. Убеден съм, че трети мост ще даде тласък на бизнеса и туризма, ще облекчи транспортните работници”, коментира премиерът.
 
Добра е идеята на Румъния да имат търговска къща. Така би могло да се излезе на арабските пазари с прясно охладено месо, плодове и зеленчуци, заяви министър-председателят.

Министерски съвет

Откриха нов граничен пункт с Румъния

Министерски съвет

„Пазарът в този свят е неизчерпаем и правейки две такива търговски къщи, България и Румъния можем заедно с частния бизнес в следащите години в партньорство да покрием този неограничен пазар”, добави Борисов. Той подчерта и ролята на Дунавската и Черноморска стратегии.

Министър Московски: Осигуряваме безопасността на корабоплаването с Румъния в общия Черноморски регион

Румъния и България предлагат една от най-безопсните граници и аз смятам, че до една година ще бъдем в шенгенското пространство, посочи румънският премиер Михай Тудосе.

МРРБ

България се намира на трудно място относно мигранския поток, тъй като има голяма сухопътна граница с Турция, но с общи усилия сме постигнали нулева миграция, обясни Борисов.

Министерски съвет

„Заедно с Румъния влязохме в ЕС, исторически сме на едно и също място от двете страни на Дунав. Шенген е политически въпрос, надявам се с повече такт и дипломация нещата да се случат. Те са убедени, че се справяме по-добре от шенгенски държави. Продължаваме да работим по тази тема с Румъния. Като оценка сме я получили от най-високите инстанции в Европа”, обобщи българският премиер.