Източноевропейци превземат морето ни това лято
Източноевропейци превземат морето ни това лято / Дарик Варна

През новия летен сезон на летище Варна се очаква увеличение на пристигащите туристи от Източна Европа. Това заяви Дирк Шусдзиара, главен изпълнителен директор на Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт.

Очакванията са тази година да няма спад на пътникопотока. Не се очаква и увеличение на трафика. За летище Варна това означава около 1,2 млн. пътници, посочи Шусдзиара. Според него повече данни се очакват в края на месеца, след като завърши международната туристическа борса в Москва.

Инвестиционните планове на Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт няма да се редуцират. В момента тече проектирането на новите пътнически терминали. Изграждането им ще започне догодина, като ще бъдат готови през 2013 г. Съоръженията ще разполагат със зони за атракции и пазаруване, каквито в момента няма в съществуващите терминали. Терминалите ще бъдат така оформени, че да поддържат ваканционното чувство на пристигащите туристи, разкри шефът на немско-българската компания-концесионер.

До момента 34 компании са заявили програми за летния сезон от и до летище Варна. Новите дестинации, по които са планирани чартърни полети, са Вроцлав/Полша/, Бергамо/Италия/ и Архус/Дания/.

През лятото авиокомпания Ural Airlines планира да открие редовна линия до Екатеринбург. Полетите стартират на 7 юни и ще се изпълняват два пъти седмично - в понеделник и петък. Два дни в седмицата - вторник и четвъртък, ще се изпълняват полетите на British Airways до Лондон/летище Гетуик/. Честотата на полетите на Wizz Air Hungary до Лондон/Лутън/ се увеличава на три пъти седмично от 22 май. От края на юни редовните полети до Москва/Домодедово/ на авиокомпания S7Airlines ще се изпълняват 6 пъти в седмицата.

16 са направленията, по които летище Варна ще извършва редовни полети през сезона. От началото на годината на варненската аерогара са обслужени повече от 47 000 пътници.

Първите за новия летен сезон чартърни туристи на българското Черноморие пристигнаха днес с полет от Франкфурт през Дюселдорф. 164-те немски пенсионери идват у нас по програма на немския туроператор "Kur-Club" и ще останат три седмици в курортите Слънчев ден и Златни пясъци.