/ Thinkstock/Getty Images
Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 11-членна организирана престъпна група за търговия с новородени в съседна Гърция. Престъпната дейност била ръководена от 43-годишния  Александър Т. от Ямбол и 43-годишната Светла Ж. от Варна. 

Александър Т. пребивавал в град Ламия в Гърция, където живеел на семейни начала със Светла Ж.  Той набирал чрез посредници бременни жени от Варненска и Ямболска област, предимно от ромски произход. Организирал транспортирането им до Ламия и ги настанявал в наета квартира. Заедно със Светла Ж. организирали приемането на бременните жени в болнично заведение за раждане на децата им, които щели да бъдат продадени на гръцки семейства. 

Александър осигурявал  и „баща" на новороденото, който в болницата бил регистриран като втори родител, полагал грижи за родилките и новородените по време на престоя им в болничното заведение и след това -  до реализиране на сделката с новородените бебета. След изписването от болницата на родилките и техните бебета за тях се грижили членовете на организираната престъпна група Елена Ж. и Павлина Д, които били роднини на Светла Ж. 

Александър преговарял с желаещи да осиновят новородените срещу определена сума, договарял цената, която осиновителите трябвало да платят и им показвал бебето за продажба, подготвял и документите, необходими за осиновяването. След като бебето било предавано на приемащото го семейство, подсъдимият  получавал предварително договорена парична сума. По-значителните суми оставали за него, а за посредника, осигурил бременната и контакта й с Александър, както и за родилката сумите били незначителни. Цената за всяко продадено бебе варирала от 200 до 2000 евро.  

Всеки от участниците в престъпната схема набирал и транспортирал бременни жени от България, които били държани в принудително подчинение, независимо от съгласието им. В Гърция след раждането на бебетата майките подписвали декларации, с които се отказвали от децата си и ги давали за осиновяване. 

По продължилото няколко години разследване на Окръжната прокуратура във Варна срещу 11-членната група са установени 14 бременни жени, които са продали бебета си в съседна Гърция. Едно от родените в Гърция деца е било върнато след сигнал на българските власти до органите в Гърция. За доказване на престъпната дейност на организираната група е била поискана международна правна помощ от компетентните органи на Република Гърция на няколко пъти.  

Делото за вината на приелите да изтъргуват децата си майки е разделено от това разследване и е предадено по компетентност на Районната прокуратура във Варна. 
Търговията с бебетата като бизнес на организираната престъпна група е извършвана в периода от 2009 до 2011 год. 

На Специализирания наказателен съд в София са предадени освен лидерите Александър Т. и Светла Ж., и членовете – техният син 25-годишният Илиян Ил. от Варна, 39-годишната Елена Ж. от Варна, 57-годишната Павлина Д. от  с. Снежина, община Провадия, която вече е осъждана, 33-годишният Николай М. от Провадия , 46-годишният Георги Ст. от Бургас,  52-годишният Ради А.от Ямбол, който е с предходна съдимост, 65-годишният Митко С. от Стралджа, област Ямбол, 40-годишният Светослав П. и 55-годишната Величка А. от Варна.  

Предстои процесът срещу 11-те подсъдими да бъде насрочен за разглеждане в Специализирания наказателен съд в София, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.