/ Thinkstock/Getty Images
27-годишен мъж е с мярка на неотклонение „задържане под стража“ от днес. Варненския окръжен съд уважи искане на Окръжната прокуратура за постоянното задържане на мъжа, уличен като извършител на грабеж при условията на опасен рецидив, съобщиха от прокуратурата.

Грабежът е извършен на 6 август миналата година във Варна. 27-годишният Стоян Ч. отнел златнен накит с тегло 25 грама на стойност 1500 лева със сила от жена с намерението противозаконно да го присвои. Авторството на деянието се подкрепя от свидетелски показания, разпознаване и назначените по досъдебното производство съдебно-техническа, съдебна видео-  и  лицево-идентификационна експертиза.

След извършения грабеж Стоян се укрил и е бил обявен за общодържавно издирване. Установен е и задържан на Дунав мост при влизане в  страната на 5 юни. С постановление на наблюдаващия делото прокурор е бил задържан за срок до 72 часа с цел да бъде осигурен за днешното съдебно заседание за определяне на мярката му за неотклонение.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване.

Ако бъде признат за виновен, Стоян Ч. може да бъде наказан с лишаване от свобода от 5 до 15 години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото му.