Искат разширение  на Делфинариума
Искат разширение на Делфинариума / netinfo
Заради ремонт на сега действащите съоръжения, собствениците на Варненския делфинариум - “Феста холдинг” АД, поискаха от Общинския съвет разрешение за изграждане на нов басейн.

Ако в най-скоро време ремонтът не бъде направен, ще бъдат затрашени животът и здравето на делфините, се обосновават собствениците в искането си до Общинския съвет.

Делфинариумът се посещава от 200 000 туристи годишно. Ремонт на основния басейн там не е правен от 22 години. Новото съоръжение е нужно за безопасността и здравето на делфините по време на ремонта

Новото съоръжение трябва да бъде построено в непосредствена близост до основната сграда, с кубатура около 1000 куб.м. и дълбочина минимум 5 метра.

Прилежащият имот, осигурен за построяване на новия басейн, е собственост на “Феста холдинг” от 2005 г. Той обаче попада в така наречената “зелена зона”, където строителството е забранено. Изключение правят само обекти с обществено значение.

На днешното си заседание съветниците от общинската комисия по “Архитектура и строителство” поискаха “Феста холдинг” АД да представи по-подробно своите инвестиционни намерения за имота. ”“Не бива да пречим за развитието на туристически обект с обществено значение, но трябва да се сме наясно с намеренията на собствениците на делфинариума”, бе мнението на повечето общински съветници.