Икономиката на Варна скара БСП и ГЕРБ
Икономиката на Варна скара БСП и ГЕРБ / Dariknews.bg, архив

Състоянието на общинската икономика във Варна скара групите на БСП и ГЕРБ в местния парламент. Повод за това стана отправеното за пореден път искане на градския лидер на социалистите Борислав Гуцанов за свикване на специализирана сесия по темата.

Марица Гърдева обаче го контрира, че на подобно заседание представителите на столетницата ще бъдат поставени в неудобно положение, защото не могат да оправят собствената си икономика. Като пример тя посочи задълженията в размер на половин милион лева, които БСП има да дава на държавата за офиса си на ул. „Македония”.

Тодор Балабанов: БСП дължи половин милион на държавата за офиса си във Варна

За казуса съобщи председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, който в интервю за Дарик обясни, че срещу използването на имота е трябвало да бъдат дадени в замяна два апартамента в жилищен комплекс в местността Кабакум. Гърдева дори предложи БСП да напусне офиса и той да се използва от организаторите на Европейска младежка столица.

Гуцанов отговори, че информацията на колежката му от ГЕРБ е невярна, а социалистите са спечелили в съда воденото дело за имота. На свой ред той поиска отчет за изразходваните досега суми за домакинството, както и ревизия за парите за провалената кандидатура за Европейска културна столица. Гуцанов посъветва Гърдева да не коментира общинската икономика, тъй като това не било нейното амплоа.

Станислав Иванов веднага вкара в дневния ред на сесията предложение да бъде изслушан управителят на вестник „Народно дело”, в което общината има участие. Управител на изданието е съпругата на лидерът на БСП Моника Гуцанова. Предложението беше прието с голямо мнозинство, а самият Борислав Гуцанов каза, че няма нищо против него.

Полемиката между управляващи и опозиция продължи и по темата за състоянието на „Градски транспорт”. Лидерът на БСП попита защо не се обсъжда управлението и не се иска смяна на ръководителите на дружеството, след като загубата през миналата година е близо 4 млн. лв., а от предходните години – 12,5 млн. лв.

„Градски транспорт” ще излезе на печалба след 64 години, изчисли Гуцанов

Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов посъветва Гуцанов да не чете Закона за счетоводството както дявола Евангелието. Той обясни финансовия резултат с големите начислени разходи за амортизация на новите автобуси, които възлизат на 4,3 млн. лв. Без тях дружеството щяло да излезе на печалба от 400 000 лв.

„Не спекулирайте с тази тема, защото такива разходи за амортизация не са начислявани никога в историята на „Градски транспорт”. В предишни години те са били най-много 1,2 млн. лв.”, обърна се Балабанов към председателя на социалистите.

Борислав Гуцанов поиска информация от кметската администрация за проекта за интегриран градски транспорт, възлизащ на близо 114 млн. лв. Позовавайки се на изготвена справка от кабинета на министъра на еврофондовете Томислав Дончев, съветникът настоя да разбере дали има опасност общината да загуби 8 млн. лв. от цялата сумата.

Петър Липчев пък поиска да се посочат виновниците за проваления проект с изграждането на център за деца в циганската махала в „Аспарухово”. Обектът не беше пуснат в експлоатация, а фирмата изпълнител осъди общината за 1 млн. лв. Строителството в гората над квартала е допринесло за потопа преди две години, смята Липчев.

Собствениците на седем законно построени къщи в "Аспарухово", които са били съборени след наводнението, ще могат да закупят земята под тях. Това ще стане по цени по данъчна оценка, гласуваха още съветниците.