Христо Иванов: Ремонт на Аспарухов мост ще има, макар и поетапно
Христо Иванов: Ремонт на Аспарухов мост ще има, макар и поетапно / снимка: live.varna.bg

Община Варна очаква от държавата да бъдат осигурени средствата за основен ремонт на Аспаруховия мост, въпреки че преди броени месеци регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че пари за моста няма да има. Това обяви пред Дарик зам.-кметът по инфраструктурата инж. Христо Иванов. В предаването „Зала Пленарна" той обясни, че необходимите за ремонта около 30 милиона лева ще се инвестират поетапно. Самият ремонт ще продължи няколко години, тъй като трябва да се гарантира преминаването по моста.

Инвестиционният проект вече е приет от Общината и предоставен на държавата. Сумата е непосилна за общинския бюджет и при липса на държавна помощ е възможно да се търси форма за финансиране чрез друго сътрудничество.

„Ремонтът е необходим и той ще бъде направен", категоричен бе инж. Иванов. Той добави, че изработеният технически паспорт на съоръжението доказва, че мостът има нужда от ремонт.

Проектът за интегриран градски транспорт на Варна ще бъде изпълнен в срок. До около месец се очаква да приключи ремонтът на производствено-техническата база на „Градски транспорт", а с това да бъде финализиран и проектът, посочи зам.-кметът. Вече са готови скоростният автобусен (BRT) коридор и велоалеите. Трасетата за колоездачи са изградени според нормативните изисквания, с които са се съобразили и проектантите.

В общинския бюджет за тази година са предвидени 15 милиона лева за улични ремонти, основно кърпежи. Предвижда се ремонт на улиците "Ана Феликсова" и „Петър Алипиев" около новия парк във „Възраждане", чието изграждане продължава.

Осигурени са средства и за ремонт на част от бул."Трети март", в участъка между бул."Република" и ул."Вяра". Там ще бъдат подменени и подземните комуникации. Ще бъдат ремонтирани и тротоарите около BRT коридора, отбеляза още инж. Иванов.

Ремонтът по ул."Преслав" се очаква да приключи до месец. Участъкът между Областната дирекция на полицията и Щаба на ВМС ще бъде покрит с паветата, извадени при ремонта. Ще се търси автентичния вид на улицата от преди години, изтъкна зам.-кметът, отговарящ за инфраструктурата. Той увери, че лошото време не забавя ремонтите.

До края на седмицата се очаква да приключи работата по ларгото от Севастопол до входа на Морската градина. Там в момента се извършват довършителни работи.

Ремонтите в кв. „Виница" ще продължат най-късно до средата на април. Подмяната на подземната инфраструктура под централната улица „Цар Борис Трети" вече приключи. Остава да бъде подменена и асфалтовата настилка.

От началото на седмицата се кърпят усилено уличните дупки, отворили след първия сняг. Ще се работи до последния момент, който атмосферните условия позволяват, предвид очакваното през уикенда влошаване на времето. Кърпежите ще бъдат продължат и след това. Вече е запълнена дупката на Аспаруховия мост, която стана причина за верижна катастрофа между 4 автомобила наскоро.

По-големи инфраструктурни проекти във Варна се предвиждат по програма „Региони в растеж". Заради спазване на всички процедури обаче тяхната реализация ще започне догодина.

Приключва тръжната процедура по избор на изпълнител за възстановяване на двата охранителни канала в „Аспарухово". Реалното изпълнение може да започне в края на пролетта, за което има осигурени над 8 милиона лева по фонд „Солидарност" и около 4 милиона от общинския бюджет.