Хлябът поскъпва до 2 лева за килограм
Хлябът поскъпва до 2 лева за килограм / netinfo
Цената на килограм хляб във Варна трябва да стане поне 2 лв., тъй като цените на основните суровини ежемесечно се покачват . Това съобщи Иво Бонев - председател на Хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. Само ние от всички страни членки на Европа плащаме най-висок ДДС за хлебните изделия. На четиричленно семейство, което консумира хляб, се падат средно между 300 и 400 грама на ден. От това домакинство печалбата на месец е 120 лв. От нея 20 лв. производителят дава за ДДС.

От регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите ще настояваме държавата да ни помогне. Ще искаме по-ниско ДДС за нашите изделия, както и да имаме облекчения при плащането на здравни осигуровки за работниците ни. Многократно сме алармирали правителството и депутатите от Народното събрание, но никой не ни послуша, допълни местният шеф на хлебопроизводителите и сладкарите.

Опасен промишлен маргарин се внася от Турция и залива варненския пазар, алармира Илиян Илиев, член на Варненския регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите, както и собственик на фирма за прозводство на масло. Изделието е без етикети. Липсват данни за фирмата вносител, както и за разпространителите, които го продават на едро в града. Стоката е предназначена за производителите на хлебни изделия, които работят в сивия сектор, не плащат данъци и подбиват цените на пазара. През последните години варненският пазар се напълни с некачествени масла и маргарини, които са опасни за здравето на хората. Много е възможно варненци вече да са консумирали от турския промишлен маргарин, подчерта Илиев.

Местният пазар е залят от китайски бутер закуски, които се внасят от унгарска фирма в България. Стоката не отговаря на съответните норми и изисквания, за да се произвеждат и продават хлебни изделия. Тя се прави от прахообразно вещество, което се забърква и се получават така наречените бутер закуски с месо, кайма и сладко, уточни Бонев.