/ Dariknews.bg, архив
Протест срещу застрояването на Карадере ще събере природозащитници пред Народното събрание.

Демонстрацията ще мине под мотото „Градини, а не бетонни пустини”. Според поканата във Фейсбук, събитието ще започне в 12.30 часа пред задния вход на парламента. Като организатор е посочен Димитър Кацов от гражданска група „Да спасим Карадере“. 

Протестиращите ще настояват Народното събрание да отхвърли измененията в Закона за опазване на земеделските земи. Ако парламентът ги одобри повторно, президентът няма право на второ вето, и ще се отвори вратата за довършването на грандоманското застрояване на Черноморието и всички други места с инвеститорски интерес. Интересът не е за развитие на устойчив туризъм, а за бърза печалба от продажба на недвижими имоти, обезпокоени са природозащитниците.

„Вече имаме достатъчно пусти апартаментни комплекси и ваканционни селища, те не създадоха устойчиво икономическо развитие, не създадоха заетост за хората, напротив създадоха условия, които намалиха заетостта на квартирите, стаите за гости и малките семейни хотели”, пише в поканата за протеста. 

Отбелязва се още, че „хаотичното строителство носи кратки икономически ползи и много дългосрочни проблеми. Да им кажем - стига сте възкресявали тези стари решения - не искаме бетономорие - нито на морето, нито край останалите красиви места в България!”.