Едва 1/3 от престъпленията във Варненско се разкриват
Едва 1/3 от престъпленията във Варненско се разкриват / снимка: Sofia photo agency, архив

Делът на разкритите престъпления във Варненска област се увеличава. Въпреки това неразкрити остават близо 69 на сто от престъпленията. Това показват статистическите данни за дейността на Областната дирекция на МВР във Варна през първата половина на тази година.

През първите 6 месеца на 2015-а разкрити са били едва 20,28 % от престъпленията в региона. За тази година процентът се увеличава на 31,07.

Броят на регистрираните престъпления във Варненска област намалява и за периода януари-юни тази година те са 3772, при 4477 за същия период на миналата година.

На територията на Първо РПУ във Варна стават най-много престъпления, в сравнение с останалите полицейски управления в областта, сочи статистиката. Най-голяма разкриваемост отчитат в РПУ-Аксаково - над 52 на сто. Последни по този показател са Първо и Второ РПУ във Варна с малко над 25 %.

Все повече жени престъпват закона във Варненско

За първото полугодие във Варненско в престъпна дейност са уличени 1056 души (при 837 за същия период на м. г.). Извършителите на престъпления в региона все по-често се случва да са жени. В престъпване на закона са хванати 122 представители на нежния пол, при 98 за същия период на миналата година. Забелязва се увеличение и сред непълнолетните извършители (14 - 17 години).

Криминална полиция е работила по 16 престъпления, като е разкрила 12 от тях. Икономическа полиция е успяла да разкрие едва 24 от регистрираните 158 престъпления. Сектор Пътна полиция отчита 200 престъпления за периода. Разкрити са са 111 от тях, пише още в отчета, публикуван на сайта на МВР-Варна.