Все повече жени престъпват закона във Варненско
Все повече жени престъпват закона във Варненско / снимка: Sofia photo agency, архив

Извършителите на престъпления във Варна все по-често се случва да са жени. През първата половина на тази година в престъпване на закона са хванати 114 представители на нежния пол, при 80 за същия период на миналата година, показва отчет на Областната дирекция на МВР-Варна, публикуван на сайта на ведомството.

Въпреки че броят на регистрираните престъпления намалява, се увеличава броят на уличените извършители. За първото полугодие във Варненско в престъпна дейност са уличени 1062-ма души (при 756 за същия период на м.г.).

Увеличава се и броят на непълнолетните и чужденците, престъпили закона. В различни прегрешения са засечени 68 лица на възраст 14-17 години и 25 чужди граждани.

За периода от 1 януари до 30 юни в областта са регистрирани общо 4080 престъпления, при 4499 за същия период на 2013 г. Забелязва се увеличение на разкриваемостта, която за полугодието е близо 29 %, при по-малко от 18 на сто за първите 6 месеца на предходната година.

На територията на Първо РПУ във Варна стават най-много престъпления, в сравнение с останалите полицейски управления в областта, сочи статистиката. Най-голяма разкриваемост отчитат в РПУ-Провадия - над 43 на сто. Последни по този показател са в Първо РПУ-Варна с малко под 23 %.

Криминална полиция е работила по 21 престъпления, като е разкрила 15 от тях. Сред хванатите общо 15 извършители 14 са мъже.

Икономическа полиция е успяла да разкрие 38 от регистрираните 128 престъпления. Тук процентът на жените е близо 30 - от общо 38 уличени, представители на нежния пол са 13.

Сектор Пътна полиция отчита 206 престъпления за периода. Разкриваемостта е над 60 на сто, като сред уличените 122-ма извършителите само 6 са жени. Санкционирани от Пътна полиция са и двама чужденци.

В средата на април Областната дирекция на МВР-Варна претърпя смяна на ръководството. На мястото на пенсиониралия се директор главен инспектор Николай Калчев бе назначен бившият шеф на Първо районно управление в София старши комисар Даниел Пашов. Поводът за смяната бе изключително ниското ниво на резултатите на дирекцията.

С нов шеф се сдоби и "Охранителна полиция". Постът пое главен инспектор Николай Панчев. Той също дойде от София, където е работил с Пашов и е заемал същия пост в Първо районно управление.