Достъпни ли са безплатните прегледи за рак на гърдата?
Достъпни ли са безплатните прегледи за рак на гърдата? / Sofia Photo Agency, архив

Октомври е обявен за месец на борбата с рака на гърдата. Всяка година у нас с тази диагноза се сблъскват около 3800 жени, други 1200 умират от коварната болест. По повод световния месец за борба с тежкото онкологично заболяване няколко български болници, между които и варненската „Света Марина“, обявиха кампания за безплатни прегледи. Инициативата има за цел да постави акцент върху профилактиката и болничното лечение на рака на млечната жлеза.

Като човек, загрижен и отговорен за здравето си, варненката Радостина Петрова решава да се възползва от безплатните прегледи, обявени от болница „Света Марина“. За консултации са посочени 4 дни през октомври и то само по час на ден. След като се информира за приемните дни, жената започва да прави опити да си запише час на обявения телефон, но без успех.

"Звъняла съм на посочените от болницата телефони по което време се сетите. Отначало ми даваше заето, после никой не вдигаше", сподели варненката.

Радостина смята, че обявената кампания е отбиване на номер и нарича ситуацията около безплатните прегледи за рак на гърдата абсурдна.

Според проф. Радослав Радев от „Гръдна хирургия“ в Терапията, твърденията, че пациентите нямат достъп до безплатните прегледи категорично не отговарят на истината. Проф. Радев отхвърли и обвинението, че никой не вдига на посочения за връзка телефон в болницата.

Специалистът обясни, че възможностите на здравното заведение не позволяват обхващането на повече пациенти от вече записаните, тъй като за доброволната си инициатива болницата не получава външно финансиране. Медикът призова за помощ при организирането на подобни профилактични кампании, тъй като очевидно хората имат нужда от тях, но няма как всички желаещи да получат достъп. Медикът разкри, че през последните години се наблюдава трайна тенденция на все по-тежки случаи на заболели от рак на гърдата жени и то открити в етап на болестта, която не предполага добър изход.