Доц. Бозов е разочарован от съда, но пожела на Иван Портних кураж
Доц. Бозов е разочарован от съда, но пожела на Иван Портних кураж / varna.bg
Доц. Бозов е разочарован от съда, но пожела на Иван Портних успех и кураж
67366
Доц. Бозов е разочарован от съда, но пожела на Иван Портних успех и кураж
  • Доц. Бозов е разочарован от съда, но пожела на Иван Портних успех и кураж

Съмнение в безпристрастността на Варненския административен съд изрази в ефира на Дарик Варна тази сутрин неуспелият кандидат за кмет на Варна доц. Христо Бозов. В първото си интервю след частичния местен вот бившият временен кмет сподели разочарованието си от съдебната власт в страната. Преди броени седмици и Върховният административен съд отхвърли неговата жалба, с която той оспори резултатите от частичните местни избори.

Бозов разкри, че се разочаровал най-вече от варненските съдии, защото съдът не приел всички необходими за изясняване на спора доказателства. Съмненията в безпристрастността на Административния съд се породили след поисканата смяна на съдията по делото. „Поискахме смяна на съдията, но получихме отговор от същия този съдия. За мен това не беше логично", коментира Бозов.

Разочарование Христо Бозов изпитал и заради загубената с много малка разлика битка за кметския стол. Ден след излизане на окончателното съдебно решение той се обадил на победилия го на балотажа Иван Портних, за да му пожелае успех.

„Мисля, че Портних е човек, който желае да промени нещата. Има и предимството на младостта, а младият човек е по-склонен към реформи", отбеляза Бозов. Той пожела на кмета много кураж, воля и реформи. Медикът посъветва градоначалника при попълване на екипа си да не се обляга на хора, които са чисто партийни кандидатури, а на експерти.

”На Иван Портних му липсва да бъде сред хората и да има повече срещи, за да почувства проблемите”, смята Бозов, който в продължение на 5 години бе заместник на Кирил Йорданов, а за няколко месеца преди частичните местни избори бе и временен кмет на Варна. „Ако останеш в този кабинет и не слизаш сред хората, рано или късно хората ще дойдат под прозорците ти", смята Бозов, който даде за пример своята комуникация с гражданите по райони и протестиращите варненци.

Христо Бозов коментира и изказването на Тодор Балабанов по Дарик от миналата седмица, с което председателят на финансовата комисия към Общинския съвет посочи спрените от Бозов като временен кмет разпоредителни сделки с общинско имущество като причина за слабостите в приходната част на бюджета. "В казаното от Тодор Балабанов няма никаква истина. Сделките с общински жилища не са били спрени. Просто се говореше, че трябва да бъдат спрени, за това настояваха протестиращите", посочи Бозов.

„Искам да съм оптимист за Варна, но не съм", каза още бившият управник. По думите му Варна е „град, обвит мъгла, обхванат от едни структури, които му точат кръвта отвсякъде".

На въпрос дали отново би се кандидатирал за поста доц. Бозов отговори нееднозначно с думите „не съм сигурен”. Неуспелият кандидат за кмет на Варна сподели, че не е сигурен и дали ще продължи политическата си кариера. Той разкри, че от новия политически проект „България без цензура" не са разговаряли с него, но определи лидера на движението Николай Бареков като „интересна личност в най-новата ни история и изключително смел”. „България има нужда от такива мъже, които да са будители и да будят народа”, е мнението на доц. Бозов за телевизионния водещ с политически амбиции.

Бившият варненски управник би се присъединил към движението на Бареков, ако в платформата му открие своите принципи на управление - прозрачност и граждански контрол.

Доц. Христо Бозов гостува на Дарик точно на  международния ден на анестезиолозите, като във връзка с това сподели, че продължава да упражнява професията си, както и да преподава в Медицинския университет. 

Разговорът с Христо Бозов е в звуковия файл.