Върховният съд потвърди, че Портних е кметът на Варна
Върховният съд потвърди, че Портних е кметът на Варна / Дарик Варна, архив

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на кандидата за кмет на Варна Христо Бозов, с която той оспорваше резултатите на частичните местни избори. Върховните магистрати потвърдиха решението на Административния съд в морския град.  

В жалбата си до ВАС Бозов твърдеше, че решението на първоинстанционният съд е неправилно, необосновано и постановено при съществено нарушение на съдопроизводствените правила. Според загубилия вота кандидат не е била изяснена фактическата обстановка, не са били приложени всички необходими за изясняване на спора доказателства, не са допуснати до разпит свидетели, както и не е възложена експертиза за извършване на проверки на вписаните обстоятелства в протоколите на секционните избирателни комисии.

„Противно на твърдяното, действията на съда не са ограничили правото на ефективна защита на жалбоподателя. Видно от протоколите на проведените съдебни заседания, неоспорени по надлежния ред, съдът е спазил принципа за равнопоставеност на страните и им е съдействал в еднаква степен за изясняване на спорните обстоятелства, като съобразил, че доказателствата следва да бъдат допустими и относими към предмета на спора”, пише в мотивите на ВАС.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.