Доброволци пишат на кмета, искат достъп до кучкарника
Доброволци пишат на кмета, искат достъп до кучкарника / DarikNews.bg
Доброволци пишат на кмета, искат достъп до кучкарника
69711
Доброволци пишат на кмета, искат достъп до кучкарника
  • Доброволци пишат на кмета, искат достъп до кучкарника

Доброволци от приюта за бездомни животни в Каменар заявиха намерението си да изпратят писмо до кмета Иван Портних, в което да опишат всички свои искания относно развитието на кучкарника в града и да поискат среща с градоначалника.

На среща в сградата на Община Варна, доброволците начертаха основните си идеи, сред които най-приоритетни и спешни са подготвянето за зимните условия, осигуряването на достъп до приюта и изготвянето на нов правилник.

Към настоящия момент кучкарникът е затворен за ремонт и не се допуска достъпът на външни лица, което възпрепятства желанието на доброволците да помогнат. По думите им ремонтът обаче е само в едно от халетата, а ако не бъдат преместени кучетата и не се осигури всичко необходимо за тяхното пребиваване, те най-вероятно ще загинат. Вариантът да бъдат пуснати на свобода също е невъзможен.

„Ние искаме да помагаме и да получим правото си на посещение в приюта, което ни дава законът. Решихме да организираме тази среща, за да може да се даде гласност и да се работи по решаването на проблемите час по-скоро. Идеята беше различните организации да помогнат и да се включат със своя дългогодишен опит“, коментираха организаторите.

Доброволците също така изразиха желание за прозрачна и единна кандидатура за бъдещ управител на кучкарника, който да бъде подкрепен от неправителствените организации и гражданите. Както обещаха по-рано самите НПО-та не присъстваха на срещата. Причината е, че не са били поканени по надлежния ред.

Пред Дарик те изтъкнаха, че друга основателна причина да не посетят събитието е, че не са съгласни с исканията на своя колежка и по техни думи организаторка на срещата Дарина Бързева. Самата Бързева обаче отрече да е организирала подобно мероприятие и въпреки че заяви, че ще присъства на събитието, тя така и не дойде.

Единственият представител на организация беше Веселин Данов от „Обединени за Варна“. НПО-то, което той представлява, предложи преди дни за управител на приюта да бъде назначена скандално известната бивша говорителка на ОДМВР Варна Калинка Пенчева. Според него тя отговаря на изискванията защото обича животните и е достатъчно силен характер, за да „тропне по масата и да изгони тези, които не си вършат работата“.

Данов се обяви против предложението на част от доброволците, бъдещият управител да бъде избран с конкурс.

„Стига толкова конкурси, така ще се назначи някой случаен. Трябва да е такъв човек, който да върши работа. Да е единна кандидатура и, ако не се справя, да го изгоним. Трябва ни точно конфликтна личност, за да реши проблемите на институцията. Без значение дали ще е Калинка Пенчева или някой друг“, допълни още бившият общински съветник.

Присъстващите на срещата изразиха готовност за бъдещо сътрудничество и още подобни събития. Въпреки видимата липса на съгласие за съвместни действия и помощ от страна на неправителствените организации, доброволците не се отказаха от възможността в бъдеще да поканят отново НПО-тата.