Варненските НПО-та против среща за проблемите на кучкарника
Варненските НПО-та против среща за проблемите на кучкарника / Dariknews.bg
Варненските НПО-та против среща за проблемите на кучкарника
69678
Варненските НПО-та против среща за проблемите на кучкарника
  • Варненските НПО-та против среща за проблемите на кучкарника

Неправителствени организации за защита на животните във Варна няма да присъстват на организираната среща от доброволци от кучкарника и граждани, които не са доволни от състоянието и проблемите на институцията. Приютът в Каменар е затворен за ремонт и в момента не приема нови кучета, а по думите на граждани - животните, които се намират на територията му, са оставени без надзор и грижи.

Именно това и липсата на достъп до институцията от страна на осиновители и доброволци накара част от заинтересуваните лица да се съберат днес в сградата на Община Варна. Те изискват прозрачност при избора на нов управител на кучкарника, информация и контрол на ремонтните дейности, както и свободен достъп до сградата.

НПО-тата в града обаче не са в добри отношения с представителката на сдружение „Право на живот по закон” Дарина Бързева, която е и една от поканените на събитието. По думите на председателката на „Асоциацията за защита правата на животните” Катя Стефанова, организациите в града не са били поканени официално, а и различията, които те имат с Бързева, са прекалено големи. Това са част от причините те да не искат да присъстват в залата, въпреки заявеното желание от страна на инициаторите – на срещата да дойдат всички неправителствени организации и да споделят своя дългогодишен опит, за да се реши проблемът на кучкарника.

„Няма да отидем, тъй като никой не ни е канил. Това е инициатива на госпожа, която претендира, че защитава животните, но има странни методи за обгрижване и създава повече вреди, отколкото да помага. Непрекъснато пише доноси срещу нашите организации, че незаконно осиновяваме животни и нарушаваме реда в приюта. Това са измислици, като тя се противопоставя на всички наши действия и влиза в открит конфликт, съботира ни. Тя е срещу всички организации, които се занимават със закрила на животните. Около 5 дружества се обединихме, за да се чува нашето мнение в общината, а тя ни пречи. Когато си на принципа на орела, рака и щуката, нищо не се постига. Именно поради тази причина ние се разграничаваме от всякакви мероприятия, които тя предлага”, обясни решението Стефанова.

Превърналата се в ябълката на раздора Дарина Бързева отрече да е организаторка на инициативата в общината, както и да е пречила по какъвто и да е начин на дейността на останалите неправителствени организации.

„Г-жа Стефанова и г-жа Светла Димитрова отиват в приюта без да предоставят документ, че са собственици на животно, след което осиновяват дадено куче. Не бива да изчезват мистериозно животни, а после да ги виждаме натоварени в бусовете за чужбина. Не може да не спазват правилата, защото който отиде в кучкарника, е длъжен да се запише в дневника за посетители, а те и това не правят. Аз съм против подобно поведение и точно заради това не ме харесват”, сподели още тя.

От неправителствените организации отричат за подобни действия, като по думите им Бързева пречи на асоциациите да намерят осиновители за бездомните кучета. Тя непрекъснато пишела доноси, в които ги обвинявала в търговия с животните и извършване на незаконна дейност.

Все пак от Асоциацията за защита правата на животните подкрепят някои от темите, които ще се разискват на днешната среща.

„Това бездействие на институциите вреди на кучетата, тъй като те не са обгрижвани. Попитахме г-н Няголов от дирекцията за „Управление на сигурността”, защо не може да се осиновяват животни и защо няма достъп до приюта. Той си „изми ръцете” с ветеринарните предписания да не се извеждат животни до приключване на ремонта в кучкарника. Според нас това не е нормално и ни се пречи да намерим домове на кучетата”, разясни Стефанова.

Бързева и Стефанова бяха единодушни, че предложението да се назначи за управител на приюта скандално известната бивша говорителка на ОДМВР Варна Калинка Пенчва не е уместно. По думите на шефката на Асоциацията за защита на правата на животните, колежките й от другите неправителствени организации са предложили Пенчева, тъй като е „мъжко момиче” и според тях ще се справи с проблемите на институцията.