/ Община Девня
Представители на Американската читалня към Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна гостуваха на V "A" клас в девненското Средно училище „Васил Левски” и проведоха един интересен и по-различен час по информационни технологии. Темата на урока бе „Начални стъпки по програмиране и използване на робота Финч”. 

Лекторите Наталия Ангелова и Мадлена Герова представиха симпатичните роботи и обясниха на децата как могат да програмират поведението им. Финч е малък двуколесен робот и е създаден с цел да вдъхнови и зарадва учениците, които изучават компютърни науки (и не само). Разработен е специално с образователна цел и е въведен от четири години в обучението по програмиране в училищата в САЩ. Финч в момента се поддържа на над 12 езици за програмиране, включително и такива, подходящи за ученици на 5-годишна възраст. 

В Девня откриха паметник на бележит учен

Роботът може да се програмира, да се движи, да танцува, да говори, като човката му свети. Дизайнът и функционалността на робота са резултат от четиригодишно проучване на Института Carnegie Mellon.

Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” е една от 10-те в страната, притежаващи роботи Финч. Те са закупени от посолството на САЩ у нас по съвместен проект с Фондация „Глобални библиотеки – България“.