Дете с церебрална парализа проходи след рехабилитация в Центъра във „Виница“
Дете с церебрална парализа проходи след рехабилитация в Центъра във „Виница“ / пресцентър

3-годишният Матеас, който е с диагноза детска церебрална парализа, вече е готов да тича и върви абсолютно самостоятелно. След 3 рехабилитационни курса в Центъра за ранна интервенция и рехабилитация в Дома за медико-социални грижи за деца във Варна, той постигна изключителен напредък, разказа майка му Анета Димитрова.

Животът на Матеас  започва по-рано от предвиденото. Той се ражда в 7-я месец от бременността с тегло 1,480 кг. и прекарва 2 месеца в кувьоз. От АГ болницата в Русе е преместен в Дома за медико-социални грижи за деца в Русе, от където е изписан с диагноза хидроцефалия. По-късно му откриват епилепсия и астма. На 2-годишна възраст, когато дори все още не може да седи самостоятелно, му поставят и диагноза детска церебрална парализа. Поредицата от лоши новини, тежки дни и месеци не обезкуражават родителите на Матеас. Майка му, борбена и упорита, открива и успява да се свърже с най-добрите специалисти от цяла България. С течение на времето, след проведено лечение, гърчовете спират, хидроцефалията е стационирана, Матеас претърпява шест операции за отпускане на долните крайници в Пловдив и е насочен за рехабилитация. Тогава майка му открива в интернет контактите на Центъра за ранна интервенция и рехабилитация и се свързва с ръководителя му д-р Нели Николова. Месец по-късно двамата идват от великотърновското село Камен във Варна и постъпват в Центъра, където работа с Матеас започва кинезитерапевтът Дмитрий Мактри.

При първото ни посещение момченцето ни започна само да се движи с проходилка. А при второто започна да върви, държейки се само за една ръка. Напредъкът е очевиден, обясни Анета Димитрова. Дължим го на професионализма на специалистите в Центъра и в частност на Дмитрий Мактри и неговия подход за работа с деца. Препоръчвам на всички родители, които имат деца с подобни проблеми да не чакат, а да посетят Центъра, каза още тя.

В Центъра за ранна интервенция и рехабилитация се приемат деца от цялата страна като тези, които не са от Варна и региона се настаняват в Дома заедно с придружител. Рехабилитационният курс е с продължителност 10 работни дни всеки месец. Престоят, прегледите, консултациите и рехабилитационните процедури са безплатни.