Делото Медузите прекратено заради недоказаност
Делото Медузите прекратено заради недоказаност / Sofia photo agency, архив

Наказателното производство по делото „Медузите" е било частично прекратено това лято поради недоказаност. Това разкри пред Дарик говорителят на Окръжна прокуратура-Варна Радослав Лазаров.

Защитата обаче е обжалвала основанието за прекратяване с искане делото да бъде приключено поради липса на престъпление, добави Лазаров.

Така нареченото дело „Медузите" е било основателно прекратено и въобще не е трябвало да бъде образувано, заяви главният прокурор Сотир Цацаров преди началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет. Действията по задържането и действията на държавното обвинение по делото подлежат на съответна преценка, добави главният прокурор.

Преди дни стана ясно, че Европейският съд по правата на човека е осъдил България да заплати 40 000 евро обезщетение на семейството на депутата от БСП и бивш общински съветник от Варна Борислав Гуцанов. Според решението на съда в Страсбург страната ни e длъжна да компенсира семейство Гуцанови заради репресията и публичното унижение, на които те са били подложени, по време на акция на полицията през 2010 г.

Причината под щурма на полицията да попадне Борислав Гуцанов са подозрения, че в качеството си на председател на общинския съвет във Варна той е спомогнал за одобрението на неизгодна сделка за автобуси. Заради липса на достатъчно доказателства обаче делото бе прекратено.