Данови и Славков ще посрещат празниците в ареста
Данови и Славков ще посрещат празниците в ареста / netinfo
Общинските съветници Веселин и Христо Данови от Земеделската народняшка пария, Иван Славков от ДПС, както и Симеон Симеонов, остават в ареста, съобщават от пресслужбата на Варненския Апелативен съд. И четиримата са разследвани по мегадознанието за организирана престъпна група, създадена да върши тежки, умишлени престъпления като склоняване към проституция, трафик на хора, пране на пари, изнудване и разпространение на наркотици. Днес състав на Варненския апелативен съд потвърди определенията на Окръжен съд Варна от предходните две седмици, с които както на общинските съветници, така и на други лица, обвиняеми по това дознание, бе отказано изменение на мярката за неотклонение от „задържане под стража” в по-лека.

Вече бившият президент на ФК „Спартак” Иван Славков е в ареста от 20 октомври тази година. Той е обвинен, че от юни 2007-ма до края на август 2008 година създал и ръководил организирана престъпна група за склоняване към проституция, трафик на хора, пране на пари и разпространение на наркотици, като групата била и въоръжена. Славков е третият общински съветник от Варна, задържан в рамките на това разследване. В хода на следствените действия в едно бяха обединени две досъдебни производства, по които за различни престъпления се разследват десетки лица. 19 от тях са привлечени като обвиняеми за съпричастност към престъпната група. Сред тях са Веселин и Христо Данови, както и Симеон Симеонов, задържани в ареста на 16 септември тази година.

Данови се разследват затова, че са част от същата престъпна организация за пране на пари, придобити от престъпна дейност и изнудване, която Данов–старши дори ръководил в определен момент. Симеонов пък е един от съдружниците в заведение, където заедно с други лица, разследвани по това дознание, още през лятото на миналата година са започнали престъпната дейност по свождане към проституция на конкретни лица, трафик на жени и пране на пари.

В четири съдебни заседания Въззивният съд преценява днес тежестта на обвиненията, повдигнати срещу всеки един от разследваните. Става въпрос за многоепизодна престъпна дейност, извършвана продължително време от многочислена група от хора в организация, в която всеки има определена роля и място. До настоящия момент са изготвени експертизи, иззети са материали и документи, установени са финансовите операции за паричните потоци, разпитани са десетки свидетели. При разследването са били открити автомати, различни оръжия, гранати и боеприпаси. Събраните доказателства свидетелстват за престъпна дейност, извършвана от години и многократно надхвърляща повдигнатите обвинения.

Законът предвижда тежки наказания за всяко едно от повдигнатите обвинения. Съдът се е съобразил и с опасността, че Славков, Христо и Веселин Данови, както и Симеонов, могат да се опитат да въздействат върху свидетели, които предстои да дават показания в хода на досъдебното производство.

Въпреки твърдяното от адвокатите влошено здравословно състояние на всеки един от тримата общински съветници, Апелативният съд потвърди изводите на първоинстанционния съд, които се основават на становището на назначените по различно време съдебно-медицински експертизи. Според тях лечението на обвиняемите може да се прави в условията на местата за лишаване от свобода. Промяната на мястото и лечението на хроничните здравословни проблеми на тримата общински съветници може да бъде установена по предвидения от закона ред.

Определенията на Варненския апелативен съд не подлежат на обжалване.