Чистим плажовете от неделя, Общината раздава чували и ръкавици
Чистим плажовете от неделя, Общината раздава чували и ръкавици / Дарик Варна, архив

Едноседмична акция по почистване на плажовете по българското Черноморие стартира тази неделя. Инициативата е част от кампанията "Да изчистим България" и обхваща плажни ивици, които не са дадени на концесия или под наем.

Община Варна подкрепя регионалната инициатива на бTV за почистване на плажовете по българското Черноморие в периода от 3 до 11 август, се казва в съобщение до медиите.

В рамките на периода, обявен за почистването на плажовете, които не се стопанисват от концесионери или други стопански субекти, община Варна има готовност да предостави торби и ръкавици за събиране на отпадъците. За разделното събиране на пластмасови опаковки са предвидени жълти чували. Местната администрация ще осигури транспортирането на събраните количества до депата за отпадъци. За целта чувалите със събрания боклук трябва задължително да бъдат поставяни на места, които са достъпни за транспортна техника.

Девет са плажовете на територията на община Варна, които не са отдадени на концесия или под наем. Това са Чайка север, Чайка централен, Чайка юг, Минерален басейн юг (в курортния комплекс „Св. св. Константин и Елена“), Черноморец, Фичоза, Паша дере, Галата север и Галата юг.

Общинската администрация има готовност да съдейства на всички, които желаят да се включат в кампанията. За целта те трябва предварително да заявят участието си в община Варна, сектор "Екологичен контрол", на телефони: 052 820 152 и 051 820 295.