Честваме Деня на Земята
Честваме Деня на Земята / netinfo

22 април е световен ден на Земята. За пръв път той е обявен през 1970 г. в САЩ и Канада. 20 години по-късно започва да се чества като международен, а България се включва в инициативата по отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

На 22 април 1970 г. милиони американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. Първото честване на Деня на Земята се организира от двама ентусиасти – Гейлорд Нелсън, бивш губернатор и сенатор от Уискънсин, който издига каузата за опазване на природата, и Денис Хейес, изявен студентски лидер.

 На 22 април 1992 г. президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.

Денят на Земята - 22 април, е най-големия нерелигиозен празник в света отбелязван от над половин милиард хора. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

Във Варна празникът ще бъде отбелязан със засаждане на дръвчета в шест детски градини, както и пред Манастира на парка "Св. Константин и Елена". В честванията ще се включат ученици, представители на Община Варна, кметът на район Владиславово Добромир Джиков, както и  Николинка Даскалова - директор на Регионалния инспекторат по образование.