“Черно море” продължава да популяризира културата на Варна
“Черно море” продължава да популяризира културата на Варна / netinfo

Ръководството на Телевизия „Черно море” се обърна към редакцията на Дарик Варна с молба за право на отговор на текст от Фейсбук, публикуван по-рано днес на варненската страница на dariknews.bg.

Ето цялото писмо без редакторска намеса:

Уважаеми дами и господа, 
Ръководството и екипът на Телевизия “Черно море” винаги са отстоявали принципа за публичност при отчитането на разходваните средства, предоставени от община Варна, в различни направления на обществения, социалния и културен живот на града. В тази връзка, представяме пред гражданите на Варна отчет за дейностите, които “Медийна група Черно море” ЕООД извърши за подпомагане кампанията по популяризирането на проекта “Варна – кандидат за Европейска столица на културата 2019”, в изпълнение на Решение 1438-7 на Общински съвет – Варна. Публикуваме този отчет, като обобщение на направеното, без да пренебрегваме факта, че дейността на всяка медия е изцяло публична, защото тя е предназначена за широката публика.

В изпълнение на Решение 1438-7 на Общински съвет – Варна за популяризиране на проекта “Варна – кандидат за Европейска столица на културата 2019” бе създадена рубрика “Сцена култура” в сутрешния блок на ТВ “Черно море”, която вече има 25 издания, с по две повторения в програмната схема на телевизията на всяко от тях. Успоредно с рубриката започна успешната реализация и на предаването “Сцена култура”, което се излъчва всяка сряда от 18:00 часа. До момента са реализирани шест броя предавания с по две повторения на всяко от тях. Продукция на ТВ “Черно море” са и 22 епизода на рубриката “Перспективи – Европейските столици на културата”, в които се върнахме назад в годините, за да представим градовете в Европа, носители на престижната титла, с тяхната културна програма, успехи и трудности.

От началото на годината, в сутрешния блок на ТВ “Черно море”, бяха излъчени 160 културни афиша, чрез които промотираме културният живот в града. Екип на телевизията подготви осемсериен телевизионен филм за 50 годишнината от създаването на балетния конкурс във Варна, а в предаванията “Утро в нашия град”, “На брега” и в новинарските емисии на ТВ “Черно море” намериха отзвук всички събития от богатия културен календар на Морската ни столица. В програмната схема на телевизията бяха подробно отразени всички фестивали и конкурси, организирани със съдействието на община Варна. Особено сме горди, че благодарение на нашата телевизия, те бяха популяризирани и на световно ниво, чрез репортажи, които ТВ “Черно море” предоставя на телевизия “Дойче Веле”.

Реализираните дейности, в изпълнение на Решение 1438-7 на Общински съвет – Варна, многократно надхвърлят отпуснатите за целта средства (за справка тарифите за рекламни и ПР форми на ТВ “Черно море” са публично достояние на интернет адрес: www.chernomore.bg). Най-интересните предавания и рубрики бяха качени в секция видео на Информационна агенция “Черно море” и на страниците на ТВ “Черно море” в социалните мрежи youtube.bg и facebook.

Медийна група “Черно море” призовава всички организации, получили финансиране на проекти от община Варна, да се включат в инициативата за публично отчитане на получените средства и предоставя възможност да публикуват отчетите си безплатно на страниците на вестник “Черно море”.

За справка:
Решение 1438-7 на Общински съвет – Варна: “На основание чл. 21, ал. 1, т. 6 от ЗМСМА, Общински съвет –Варна дава съгласие да бъдат отпуснати финансови средства в размер на 42 120 лв. /четиридесет и две хиляди сто и двадесет/ лева на ТВ „Черно море” за медийно отразяване на културните събития на територията на гр. Варна и инициативите във връзка с кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата, чрез създаване на специализирана рубрика в сутрешния блок на ТВ „Черно море“: „Сцена култура” по ТВ „Черно море”. Средствата да бъдат осигурени от дейност 898 „Други дейности по икономиката“ от бюджета на община Варна за 2014 г.”

Екипът на ТВ „Черно море” призовава за публичност при разходването на общински средства.