Бутат всичко незаконно по южния бряг на езерото
Бутат всичко незаконно по южния бряг на езерото / netinfo

Всички незаконни сгради по южния бряг на Варненското езеро ще бъдат премахнати. Това заяви кметът на морската столица Кирил Йорданов. 202 са съставените констативни протоколи за незаконни постройки в намиращите се в района няколко рибарски селища, водна база Чайка” и землището на Константиново, посочи градоначалникът.

Проверките по брега са установили тежки нарушения. Проверяващите общински експерти са констатирали, че земята е придобита чрез позоваване на документ с невярно съдържание, а сградите са вдигнати незаконно. Става въпрос за решение от 1986 година на някогашното АПК за предоставяне правото на ползване на държавна земя на няколкостотин души. Позовавайки се на това решение, арендаторите опитали да узаконят строителството, обясни кметът Йорданов.

В списъка фигурират над 120 собственици. Само един е законният собственик. Сред нарушителите има и общински служител. Заради присъствието му в списъка от вчера Светломир Николов, началник на общински отдел „Опазване на обществения ред”, е уволнен.

Постройките със статут на преместваеми ще бъдат премахнати от Общината. Незаконните монолитни обекти ще бъдат съборени от РДНСК. За да се попречи на евентуалното вписване на имотите и сградите в кадастъра, кметът е изпратил писмо до директора на регионалното поделение на Агенцията по геодезия, картография и кадастър Красимира Кателиева с описание на констатираните нарушения.

Уволнен вчера е бил още един общински служител. Старши инспектор туристическа дейност Иван Начев е освободен от поста си, защото издал временно удостоверение за работа на многократно затваряно заведение до студентските общежития.