Бургас изпревари Варна по брой на пияните шофьори, първи сме по неправоспособност
Бургас изпревари Варна по брой на пияните шофьори, първи сме по неправоспособност / Дарик, архив

150 шофьори, употребили алкохол, са били установени по републиканските пътища при полицейска операция за проверка на правоспособността и употреба на алкохол. Най-много подпийнали водачи  са хванати в Бургаско – 14, а варненци са на второ място – 13 души са карали след употреба на алкохол. В печалната класация следват Плевен и Пловдив, където са засечени по 11 пийнали шофьори.

59 от всички хванати да карат след употреба на алкохол са били с над 1,2 промила алкохол в кръвта.

Спипани са и 132 неправоспособни водачи. Те са били най-много във Варна - 18. На територията на Областна дирекция на МВР-София са заловени 16 неправоспособни, в Пловдивско - 12, Сливен, Шумен и Перник - по 9 души.
Акцията е проведена между 7 и 9 август на територията на цялата страна, съобщават от пресцентъра на Главна дирекция “Национална полиция”. Целта на опирацията е повишаване на ефекта от контрола спрямо две от най-сериозните предпоставки за възникването на тежки пътни инциденти с жертви и ранени.

От ГД “Национална полиция” припомнят, че според разпоредбите на Закона за движение по пътищата, при констатиране на управление на МПС под въздействието на алкохол с концентрация от 0,5 до 1,2 промила предвидената санкция е от 500 до 1000 лева и лишаване от правото за управление на МПС за срок от 6 месеца до 1 година.

В случаите над 1,2 промила концентрация на алкохол се образува досъдебно производство, а предвиденото наказание е лишаване от свобода до 1 година.

Ако бъде заловен неправоспособен шофьор, глобата варира от 100 до 300 лева, а в условията на повторно провинение е предвидено наказателно производство и лишаване от свобода до 2 години.

Подобни специализирани операции ще продължават и занапред, предупредиха от полицията.