Бранят Ботаническата градина от строителни предприемачи
Бранят Ботаническата градина от строителни предприемачи / netinfo

Община Варна и Софийският университет „Св. Климент Охридски” заедно ще бранят Ботаническата градина в морската столица от строителните апетити на предприемачи.

В момента срещу екопарка се водят дела за собственост на 200 дка земя от фирмата „Сийланд”. Спорният имот й е прехвърлен от Варненската и великопреславска епархия. Делата са спечелени от Софийския университет на първите две инстанции и предстои да се произнесе Върховният касационен съд, заяви ректорът на Алма матер проф. Иван Илчев. Документите, с които строителната фирма претендира за собственост, той определи като „фалшиви”. Според него в проекта за градоустройствен план е предвидено застрояването на градината.

Община Варна ще направи всичко възможно да спре инвестиционните намерения в екопарка, обеща кметът Кирил Йорданов. Градоначалникът, ректорът на Софийския университет и председателят на Общинския университет подписаха тристранно споразумение за запазването и развитието на Ботаническата градина. То предвижда местната власт и Алма Матер да вложат по 100 000 лв. през тази година. С това публично заявяваме своето отношение към бъдещето на екопарка, каза Гуцанов.