/ live.varna.bg
Той обясни, че са предложили 100 000 лева подкрепа за събитието, но организаторите не можели да съберат останалите пари
Министърът на културата Боил Банов изрази съжалението си заради отлагането на Международния балетен конкурс във Варна.

Вчера председателят на фондация „Международен балетен конкурс-Варна" Димитър Димитров съобщи, че състезанието няма да се проведе поради липса на достатъчно средства от спонсорство и дарения.

Варненска балеринка стана лауреат на международен конкурс в Санкт Петербург

Днес и министър Банов потвърди, че се е оказала твърде скъпа организацията, въпреки че министерството на културата е предложило да предостави по-голяма финансова помощ от обикновено.

От думите му стана ясно, че други години подкрепата е била около 60 000 лева, а тази министерството е било готово да даде и 100 000 лева, за да се проведе състезанието. Оказало се обаче, че и тази сума била недостатъчна, защото събитието щяло да излезе около 400 000 лева според организаторите.

43 състезатели продължават във втория тур на Балетната олимпиада

"Крайно ми е неприятно. Бяха при мен от фондацията организаторите, ние подкрепяме балета сериозно със сума около 60 000 лева. Поех ангажимент да вдигна подкрепата на 100 000 лева, с оглед важността на събитието. Много хора познават страната покрай този балетен конкурс. Така че предложих такава подкерпа, но явно те не могат по никакъв начин да съберат останалите пари. Каквото съм могъл, съм направил. Надявам се да преосмислят решението, една подкрепа от 100 хил. не никак малко като основа", посочи Боил банов пред журналисти в парламента.