Аплодираме брилянтния пианист Людмил Ангелов
Аплодираме брилянтния пианист Людмил Ангелов / ТМПЦ Варна

Изискана мартеница за публиката е подготвила Държавна опера Варна с концерта тази вечер от 19 часа, в който под диригентството на маестро Борислав Иванов ще прозвучат „Токата и фуга“ в ре минор от Йохан Себастиан Бах, Вторият концерт за пиано и оркестър от Шопен и знаковите творби на Джордж Гершуин Симфония-поема „Един американец в Париж” и “Рапсодия в синьо”. Брилянтният български пианист Людмил Ангелов ще бъде солист на концерта.

Людмил Ангелов е роден във Варна, завършва НМА „Професор Панчо Владигеров” при Виктория Спасова, Людмила Стоянова и Константин Станкович. Феноменалният пианист е отличен с награди от редица международни конкурси. Популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка, Хонг Конг, Корея и Тайван, Людмил Ангелов изнася рецитали, концерти c камерна музика и е солист на всички български и и много реномирани чуждестранни оркестри, под диригентството на творци от ранга на Лорънс Фостър, Джеймс де Прист, Жан-Бернар Помие, Maрк Aндре, Педро Халфтер, Руслан Райчев, Емил Табаков, Росен Миланов и др. Изключително добре се приемат неговите рецитали през 2000 г. на Международния клавирен фестивал La Roque d’Anthéron във Франция и на Международния Шопенов Фестивал във Варшава.

Пианистът има записи за RСА, Gega New, France Classique, Pentatone, Danacord. Изпълненията му се излъчват от радио- и телевизионни канали в България, Франция, Великобритания, Испания, Полша, Унгария, САЩ, Аржентина и Корея. Компактдискът му с Ронда и Вариации на Шопен е награден от Международния Шопенов институт във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin”.

На Международния музикален фестивал в Толедо през 2006 г. Людмил Ангелов реализира няколко световни премиери на произведения от Николай Капустин. През сезона 2009-2010 Людмил Ангелов участва в няколко изключително успешни проекта – Интеграл от 6 концерта с музика на Шопен в Испания и България, концерти в Белгия, Италия, Франция, Германия, Полша, Сърбия, Словения, Южна Корея и САЩ, както и запис на петте клавирни концерта на Панчо Владигеров за английската компания Toccata Classics.

Людмил Ангелов е носител на наградата „Аполон Токсофорос” на фондация „Аполония” и е член-кореспондент на Кралската академия на изкуствата в Толедо.