Актуализираха бюджета на Варна, стана 253 милиона
Актуализираха бюджета на Варна, стана 253 милиона / Дарик Варна, архив

Бюджетът на Община Варна за тази година ще е 253 870 000 лева, или с малко над 10 милиона лева повече от предвиденото в началото на годината. Актуализацията беше приета от Общинския съвет на 14-ото му за мандата и последно за тази година заседание.

След актуализацията: Бюджетът на Варна набъбна с 10 милиона лева

Борислав Гуцанов (БСП) поздрави администрацията за увеличението на бюджетната маркорамка, но отправи критики за закъснялата, според него, актуализация. Обидно е за града и Общинския съвет да се гласуват вече изхарчени средства, смята Гуцанов, който не подкрепи актуализацията, както и всички негови съпартийци в местния парламент.

„Ще се радвам, ако с опита, който имате, и конструктивната критика, която винаги се стараете да имате, оставате до края на комисиите по финанси. Тогава щяхте да знаете, че общинските съветници взеха определени решения по отношение на актуализацията на бюджета", заяви Марица Гърдева (ГЕРБ) явно по адрес на „червения" съветник. Според нея с отсъствието се дава лош пример на по-младите съветници.

Иван Иванов (коалиция "Варна") определи тона на Гърдева като „менторски". „Чувствам се малко неловко, да не употребя друга дума, човек, който като председател на Комисията по туризъм и търговия не е свиквал комисията вече близо 7 месеца, при положение, че има доста належащи неща за решаване, да дава консултативни съвети как работят комисиите и колегите", сподели Иванов. Като належащи неща за решаване той посочи наредбите за търговската дейност, за рекламата и за преместваемите обекти.

Гърдева отвърна, че администрацията и туристическият бранш, заедно с комисията по туризъм, работят прекрасно, защото тази година са събрани 700 000 лева повече от туристически данък.

Зам.-кметът по финансите Пейчо Пейчев разясни, че приемането на актуализацията се е забавило заради отпуснатите в края на ноември 8,5 милиона лева по фонд „Солидарност" за изграждане на охранителните канали в "Аспарухово". Пейчев призова несъгласните с актуализацията да не се изявяват винаги като последна инстанция и повече смирение в навечерието на Коледа.