3250 лв. събрани от нарушители на кметската заповед за Салтанат
3250 лв. събрани от нарушители на кметската заповед за Салтанат / Дарик Варна, архив

Към 6 декември на базата на заповедта на кмета на Варна Иван Портних за забрана на движението на автомобили в местност Салтанат и на общинската наредба за обществения ред  са били санкционирани повече от 150 водачи. 59 са излезлите наказателни постановления, наложени от Общинска полиция и служители от Областната дирекция на МВР. Тази цифра съобщи Тодор Иванов, шеф на дирекция „Вътрешен ред и сигурност“ за ТОПНОВИНИ. 3250 лв. е размерът на актовете, наложени на шофьорите. Това обаче далеч не са всички санкции, защото част от постановленията са в процес на обжалване от глобените.

През изминалата седмица също са били съставени актове на собственици на автомобили, преминаващи през Салтанат, обясни Тодор Иванов. В сметката не влизат и санкциите, наложени по Закона за движение по пътищата. От 50 до 500 лв. е наказанието за водачите. По-солени глоби са предвидени при повторно нарушаване на общинската наредба или при рецидив. От 11 ноември, когато заповедта на кмета №4171 влезе в сила, не е имало такива случаи, допълни шефът на дирекция  „Вътрешен ред и сигурност“.

На въпрос на ТОПНОВИНИ как би трябвало да се отрази решението на Административния съд за частично спиране изпълнението на кметската заповед и по-точно на т.2 – за собствениците на имоти, попадащи в границите на нейното действие, Тодор Иванов каза: „Няма решение на съда за отмяна на заповедта.“

Административният съд спря изпълнението на заповедта миналата седмица след жалба на семейство с имот в Салтанат, което имало там паркоместа, придобити напълно законно. Двойката се оплакала, че не може да ги ползва и няма достъп до собствеността си, като търпи вреди. Определението на съда може да се обжалва в 7-дневен срок от уведомяването на страните.

Срещу заповедта на варненския кмет има още поне 4 жалби в Административния съд, съобщиха адвокати, които очакват насрочването им. Те прогнозираха, че всички производства за достъп в местност Салтанат ще стигнат до Върховния касационен съд.

Все още не е насрочено за разглеждане производството срещу заповедта на Иван Портних за забрана на движението в Салтанат в целостта й.