/ ThinkStock/Getty Images
Строежът на детска градина „Червената шапчица“ в Търговище се бави заради обжалване на обществената поръчка от отстранен от процедурата участник.

"Причината за отстраняването е липса на посочени цени за някои от позициите в публичното състезание, разясни по време на виртуалната си приемна кметът Дарин Димитров", цитиран от Общината.

Откриха нов център за подкрепа за деца и младежи с увреждания в Търговище

„Въпреки че Комисията за защита на конкуренцията се произнесе в наша полза и заяви, че няма проблем, фирмата е подала жалба и във Върховния административен съд (ВАС)“, уточни кметът. 

В момента се очаква решението на ВАС, като законовият срок за това изтича в началото на август. Едва след това ще може да се пристъпи към сключване на договори с вече спечелилия поръчката и да започне строителството.

От администрацията припомнят, че 2 млн. лева за изграждането на нова сграда да детската градина са осигурени по програма към Министерството на образованието и науката.

"Съгласно разписаните в програмата срокове и правила, грубият строеж трябва да е завършен преди края на 2022 г. Очакванията обаче са сроковете да бъдат удължени", разясни Димитров. „Имаме и разговори за увеличаване на средствата, защото всички знаете какво се случва с цените в момента“, коментира кметът. 

Дарин Димитров е категоричен, че теренът, върху който ще бъде построена сградата, няма да се продава и там ще има единствено ново детско заведение.
БТА