/ / iStock/Getty Images
Нови мерки за превенция ръста на заболеваемост от COVID-19 се предприемат в област Търговище.

Взети са четири решения от членовете на Областния координационен щаб за борба с коронавируса на заседание, ръководено от областния управител Станимир Парашкевов. Притеснения за покачващия се ръст на хоспитализираните заразени и непълната клинична картина, с която се налага да бъдат приемани пациентите е изразила д-р Теодора Буцева, представител на МБАЛ - Търговище.

С пълно мнозинство е решено да се описва алгоритъм с ясно разписани правила за създаване на пълна клинична картина на пациент при хоспитализиране.

В болниците в Омуртаг и в Попово няма пациенти с коронавирус

Подкрепено е и предложението за разпределение и недопускане смесването на потоците от хора при влизане и излизане от здравните заведения на територията на областта и от други обществени сгради, ако това е възможно.

Областният координационен щаб ще изпрати до Министерството на здравеопазването предложение за стартиране на национална кампания за повишаване броя на желаещите ваксинация срещу COVID-19. Това е третото решение, подкрепено от членовете на Щаба, в опит да бъде ограничено разпространението на заболяването, особено в периода на летни отпуски и прибирането у дома на работещи в чужбина жители на областта.

Решено е също на база на Националния план за справяне с пандемията, да бъдат разписани необходимите превантивни мерки и категорични правила за действие от страна на всяка ангажирана с преодоляване сериозността на заболяването институция.
БТА