Окръжната прокуратура в Търговище поема работата по досъдебно производство във връзка със случая на причинена тежка телесна повреда на новородено в болнично заведение в града, след като бебето е починало, съобщиха от обвинението.

Първоначално разследването се ръководеше от Районната прокуратура и беше образувано по чл. 128 от НК. В хода на работата по случая се установи, че се касае за причиняване на телесна повреда поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на висока опасност.

Разследват насилие над бебе в болница в Търговище (ВИДЕО)

Акушерка,
изпълнявала служебните си задължения, във времето, когато се е случил инцидентът, е привлечена към наказателна отговорност.

Към настоящия момент деянието ще бъде преквалифицирано като - причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на висока опасност.

С оглед новата квалификация, делото се възлага на следовател от Окръжния следствен отдел. Назначена е допълнителна комплексна съдебно-медицинска експертиза за установяване механизма на нанесената телесна повреда, довела до смъртта на новороденото.

Работата по изясняване на случилото се продължава под надзора и ръководството на прокуратурата.