/ iStock/Getty Images
Вече са монтирани 1 100 нови, енергийно ефективни осветителни тела на основни улици и булеварди в Търговище.

Дейностите се извършват по проекта за модернизация на уличното осветление на територията на града и кварталите "Въбел" и "Бряг", който започна през юни, съобщиха от пресцентъра на кмета Дарин Димитров.

С ново осветление са вече булевардите "Митрополит Андрей", "Сюрен" и "29 януари", улиците "Цар Освободител", "Паисий", "Кюстенджа", "Васил Левски", "Боровец", както и кварталите "Запад" 1 и 2. Нови LED осветителни тела има и в районите на "Борово око", ЖП-гарата, както и в част от по-малките улици в близост до центъра на града.

В Търговище предлагат да се финансира обновяването на военни паметници

В момента се подменят осветителни тела в района на квартал "Боровец" и улица "Трапезица". След 25 октомври предстои подмяна на осветлението на улиците: "Скопие", "П. Р. Славейков", "Капитан Данаджиев", "Христо Ботев", "Георги С. Раковски" и булевардите "Тр. Китанчев" и "Ал. Стамболийски".

След това ще се премине и към останалите квартални пространства и второстепенни улици в целия град. След приключване на дейностите на територията на Търговище, ще стартира обновяването на осветлението и в кварталите "Въбел" и "Бряг".



Осветителните тела, които ще бъдат сменени, са над 3 000. Новите лампи са с различна мощност, в зависимост от натовареността на трафика на съответната улица, на която ще бъдат монтирани.

Те са оборудвани и с т. нар. "умни" устройства за контрол, чрез които ще може да се променят часовият график и силата на осветеност в определен момент, уточняват от администрацията.

Проектът се изпълнява по програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност", финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 - 2021 година. Срокът за приключване на дейностите е до юни 2022 г.
БТА