/ iStock/Getty Images
Попово отбеляза днес 144 години от Освобождението на града. Проявите по повод годишнината са започнали в храм "Св.Архангел Михаил" с отслужване от ставрофорен иконом Валентин Лазаров - архиерейски наместник на Поповска духовна околия на заупокойна молитва в памет на загиналите, информират от общинската управа.

Поповчани отбелязват годишнината и припомнят датата 15 януари - стар стил, 27 януари - нов стил. С тогавашното настъпление на руските войски от Източния отряд, командван от генерал-адютант княз Александър Дондуков-Корсаков, Попово и Поповският край окончателно са освободени. Възкресявайки величавите моменти от историята на Попово, присъстващите са били запознати с паметните събития.

С венци и цветя ръководството на Община Попово, общинските съветници от Общинския съвет, както и ученици, са отдали своята почит и преклонение пред паметниците на майор Николай Князев, на поручик Павел Льовович Татянин и на шестима руски войници, издигнати в двора на църквата.

Почетният караул, отдаден пред паметниците на загиналите за свободата на Попово войни, е изпълнен от членове на Регионален клон "Таньо войвода" - Попово към Национално дружество "Традиция", посочват от администрацията.
БТА