/ iStock/Getty Images
Най-голям брой от тежките пътни произшествия в област Търговище през първото полугодие на годината са настъпили по републиканската и общинската пътна мрежа извън населените места.

В осемте катастрофи са ранени 16 и са загинали двама души, информират от сектор "Пътна полиция" при Областната дирекция /ОД/ на МВР.

При суха настилка са настъпили 11 от тежките пътни инциденти, а при мокра и заснежена - са регистрирани шест. Общо 13 от тежките пътни инциденти са възникнали в светлата част на денонощието.

Верижна катастрофа край Омуртаг, има пострадали

Най-често срещаната причина е неправилни маневри на водачите. Поради нея са настъпили шест катастрофи с един загинал и девет ранени граждани. Шест тежки пътни инцидента са причинени от отнемане на предимство, като в резултат са ранени петима души. Същия брой пътни произшествия са възникнали и заради движение с превишена и несъобразена скорост. В тях е загинал един и са ранени 8 човека, сочи отчетът.

Поради нарушение на правилата за движение от страна на пешеходец, е възникнал един пътен инцидент, завършил със смъртта на гражданин.

За периода контролните органи са установили 21 913 нарушения на Закона за движение по пътищата, като на нарушителите са съставени 2230 акта за установяване на административно нарушение, и 5465 фиша.

Електронните фишове за полугодието са 14218. В сравнение с 2020 г. констатираните нарушения са с 679 повече.
БТА