"Турандот" на сцената на Операта
"Турандот" на сцената на Операта / Държавна опера Русе

Оперно-кукленият спектакъл „Турандот“ от Джакомо Пучини е специалният подарък на Държавна опера-Стара Загора за Деня на влюбените. Спектакълът ще бъде представен на 14 февруари, от 19.00 часа на сцената на операта.

„Турандот“ беляза висок връх в репертоарните търсения на Държавна опера-Стара Загора през изминалия творчески сезон. Постановъчният екип на „Турандот“ бе заслужено отличен  с годишната награда „Стара Загора“ и бе номиниран за престижното отличие „Кристална лира“ на СБМТД и Радио „Класик ФМ“.

На 14 февруари старозагорци и гости ще имат възможността за първи път да аплодират в ролята на Калаф френско-тунизийския  тенор Амади Лага. Носител на Наградата „Микеланджело Куписти“ 2017 г.за най-добър певец за сезона на Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, Амади Лага е в момента сред световните топ изпълнители на тази роля. Последното му участие е в постановката на „Турандот“ на нашумелия италиански режисьор Федерико Грацини в Тулонската опера, Франция, чиято премиера се състоя на 25 януари /с участието на именитото сопрано Габриела Георгиева в ролята на Турандот/. Гостува като Калаф в Торе дел Лаго на Пучиниевия фестивал в два последователни сезона /юли/август 2016 и 2017 г./. В същата постановка участва и при гостуването на престижния оперен фестивал в Савонлина, Финландия през август 2018; пее Калаф в Шанхай през януари 2018, в Оперния театър на Каляри, Италия /март/април 2017/, Театър Петруцели в Бари /ноември 2016 г./; в оперния театър на Бреша през септември 2016 г.

В ролята на Турандот ще пее оперната примадона Цветелина Василева. Певицата, титулована ласкаво като един от най-красивите български оперни  гласове,  спечели овациите на старозагорци на премиерата на приказната „Турандот“ в ролята на Лиу, а през ноември 2018 година се представи зашеметяващо и в ролята на Турандот /с този спектакъл стартира оперния сезон 2018/2019 на Старозагорската опера/. Ролята на принцеса Турандот откри преди няколко години нови хоризонти в кариерата на Цветелина Василева. Тя  направи своя великолепен дебют в Wichita Grand Opera, САЩ, гостува с голям успех на оперния фестивал в Сплит, Хърватия. През януари 2018 Цветелина Василева бе Турандот в далечен Шанхай в суперпродукцията на „Турандот“,  с която се отбелязва 20-та годишнина на Шанхайската опера.   През август 2018 Цветелина Василева отново е Турандот в едноименната продукция на пучиниевия фестивал - Торе дел Лаго, представена на сцената на замъка Олавинлина на престижния оперен фестивал в Савонлина, Финландия. И в Шанхай, и в Савонлина очарователното сопрано си партнира с блестящия Амади Лага в ролята на Калаф. 

В ролята на Лиу за първи път на старозагорска сцена гостува румънското сопрано Нарчиса Брумър с бляскава международна кариера, а в ролята на Тимур зрителите ще се насладят отново на изкуството на именития български бас Юлиан Константинов. Участват още солистите Теодор Петков, Георги Динев, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов, Симеон Симеонов, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора, артисти от Държавен куклен театър-Стара Загора, децата от вокалната студия на ДЮСОБ „Маргаритки“, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“. Спектакъла ще дирижира Владимир Бошнаков.
 
На 30 май Старозагорската опера ще гостува с оперно-кукления спектакъл на операта „Турандот“ от Пучини на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ в София.