Завършени са 71% от ремонтите на общински сгради в Стара Загора
Завършени са 71% от ремонтите на общински сгради в Стара Загора / Дарик Стара Загора

Обиколка на част от детските градини и училищата, които се ремонтират с общински пари направи днес кметът проф. Светлин Танчев.

В най-тежко състояние е детска градина "Загоре" в АПК. Сградата е в oкаян вид, а по думите на директорът Татяна Димитрова дори на места е има опасност от срутване. В момента там текат строителни дейности, които ще струват на Общината повече от 240 хиляди лева. Ремонтират се част от сградата и физкултурния салон. Срокът за приключване на ремонтите е 8 септември, но според кмета проф. Танчев работниците няма да се справят за толкова кратко време. Взе се решение все пак, ако се наложи пусковият срок за детското заведение да се удължи с най-много седмица. "Тази година откриваме трета група с деца, а през 2011 ще празнуваме 50-годишнина. Надяваме се тогава цялата сграда да бъде изцяло ремонтирана", каза директорът Татяна Димитрова.

Сравнително по-малка сума, около 90 хиляди лева, е отпусната за детската градина в кв. "Зора". След като преди време бившата сграда на детското заведения беше обитавана от влечуги Общинският съвет взе решение тя да бъде пребазирана в един от корпусите на Начално училище "Зора". В момента там текат ремонти и от началото на октомври малчуганите могат да я посещават.

"Сградата е устроена така, че децата и персонала да се чувстват удобно", уточни директор на дирекция "Териториално и селищно устройство" в Община Стара Загора инж. Ангел Стоманярски.

"Ремонтираните стаи ще се ползват от две смесени групи с деца. Предстои и освежаване на двора, за да можем да ги извеждаме и навън", каза директорът на детската градина Лиляна Георгиева.

За значително по-голяма сума от 525 хиляди лева до 18 септември ще бъде довършена новата ясла, която ще се намира на мястото на бившия дом "Надежда". В детското заведение ще има 4 групи с деца до 3 годишна възраст.

До 6 октовмри пък трябва да приключат ремонтите дейности в детска градина "Славейче". Община Стара Загора е отпуснала близо 400 хиляди лева за строителството. Част от парите ще отидат за саниране и боядисване на сградата, а останалата част ще се използва за освежаване на двора.

Проф. Танчев посети днес и Eзиковата гимназия "Ромен Ролан", където се ремонтира течащ покрив и подова настилка на физкултурния салон. Сумата, която е отделила общината е 55 хиляди лева. Срокът за довършване на строителните работи е 15 септември.

Инж. Стоманярски информира, че общината е отделила 2.5 милиона лева за строителни и ремонти дейности в училища, детски градини и социални домове. 

"Ще се опитаме да запазим финансовата рамка и през следващата бюджетана година. Направили сме такива разчети, че всички средства, които сме планирали за тази година да бъдат усвоени. До август месец сме изпълнили на 71% ремонтите в общината", каза още проф. Светлин Танчев.

Кмета уточни, че в условията на криза ще има редукция на обектите, предвидени в инвестицинонната програма. Ще има обекти, които ще отпаднат, а други ще се отложат във времето. Така например се отменят ремонтите в Първо осноновно училище "Георги Бакалов". Планираните ремонти на Централния пазар, които са на стойност над 1 милион лева също се отлагат за неопределен период от време.

Какво каза още кметът на Стара Загора проф. Светлин Танчев, чуйте в прикачения звуков файл.