Започва „Джаз форум Стара Загора“
Започва „Джаз форум Стара Загора“ / Организатори

С изпълнение на фестивалния химн „Зара джаз фанфари" от Любомир Денев точно в 19 часа тази вечер ще се открие четвъртото издание на международния фестивал „Джаз форум Стара Загора".

След кратко приветствие от организаторите първи на сцената ще се качат младежите от специално създадената за фестивала студенстка формация "Джаз БъдеЩе". Възпитаниците на НМА, НБУ и Миланска музикална консерватория „Дж. Верди" Драгомира Драшкова, Георги Стойков, Владислав Мичев, Димитър Благоев, Виктория Кирилова, Стоил Иванов показват как традиция и приемственост в България се вливат в световното джазово наследство.

Вокалният джаз и красотата на акапелното пеене ще представи ансамбъл „Спектрум" във втората част на програмата. В групата са Боряна Йорданова, Мая Вълчева, Кирил Петров, Янко Янков, Константин Бейков. "Спектрум" се формира през пролетта на 2012 година и още на следващата година печели първо място в конкурса "Нови гласове" на Българското национално радио.

Специално за „Джаз форум Стара Загора 2015" групата подготви нов проект, съчетаващ различни линии във вокалното майсторство. Към тях за няколко песни ще се присъединят Лиляна Дойчева и Надя Тончева от старозагорската акапелна формация "Траяна", която тази година празнува своя 30-годишен юбилей. Певците ще отдадат почит и на един от най-популярните вокални ансамбли в джаза - Манхатън Трансфър.

За първи път пред публика ще звучи вокално-инструменталната "Сюита", написана специално от Цвета Димитрова, също певица от „Траяна", която от дълги години успешно се изявява като пианист, преподавател и композитор в Австрия. Ще чуем как "Дуетът на цветята" от операта "Лакме" на Лео Делиб среща арията на Tореадора от операта "Кармен" на Жорж Бизе, където певци и оркестър сиунгират в цветен танц. Но какво се случва, когато тайнствените Валкюри, тези орисници на живота, се намесят в събитията?

Финал на първия фестивален ден ще поставят неудържимата Милица Гладнишка и чаровните момчета от Михаил Йосифов секстет. Те обещават пищен музикален спектакъл, изпълнен с музикални препратки към различни жанрове. Красиви класически произведения в джаз аранжименти, джаз стандарти и песни от анимационни филми, вокално-инструментални изненади - са само част от арсенала на Милица и Михаил Йосифов секстет.

Формацията е създадена в края на 2009 година от тромпетиста и композитор Михаил Йосифов. С него на сцената са още петима брилянтни музиканти, които оформят днешния образ на джаза в България - Атанас Хаджиев (тенор сакс), Велислав Стоянов (тромбон), Васил Спасов (пиано), Димитър Шанов (бас) и Атанас Попов (барабани). Това, което прави секстетът на сцената, е много повече от концерт: спектакъл, поднесен интелигентно и с чувство за хумор, който недвусмислено доказва, че джазът не само е интересен, но може и да бъде достъпен начин за забавление.

„Джаз форум Стара Загора" се организира от Община Стара Загора и фондация „Джазтет". Всички събития са безплатни за публиката. И тази година събитието ще се случи сред естествения декор на античния форум „Августа Траяна".