Заместник-министърът на културата на среща в Операта
Заместник-министърът на културата на среща в Операта / DarikNews.bg, архив

Заместник-министърът на културата Васил Василев се срещна с представители на синдикатите от Държавна опера. От началото на седмицата те протестират заради проведения на 15 юли конкурс за директор на институцията.

Срещата между двете страни продължи над два часа. След нея заместник-министър Василев обяви, че е започнат диалог в правилната посока. Той обаче бе категоричен, че конкурсът е проведен като са спазени всички изисквания на закона.

От своя страна протестиращите синдикати също изразиха задоволство. Представителят им Борис Борисов обаче бе категоричен, че не е оторизиран да прекрати протестите затова те ще продължат. Борисов припомни, че основното недоволство е заради проведения конкурс, в който е имало конфликт на интереси.

На срещата не присъства временно изпълняващият длъжността директор Красимир Къшев. Той бе извикан по спешност след като отсъствието му предизвика недоволството на заместник министъра на културата.

„Ние имаме функциите и на контролиращ орган и като такъв идвам в операта. Първото, което констатирам обаче е че директорът не е на работното си място в работно време", заяви Васил Василев.

Преди да отиде в Операта той проведе и едночасова среща с кмета на Стара Загора Живко Тодоров и заместник-кмета Иванка Сотирова.