Зам.-министърът на културата посети Мегалита край Бузовград
Зам.-министърът на културата посети Мегалита край Бузовград / Областна администрация - Стара Загора

Заместник-министърът на културата Тодор Чобанов посети Мегалита край село Бузовград, община Казанлък в събота, по лична покана от областния управител Йордан Николов и неговия заместник Галина Стоянова.

Гостите бяха посрещнати на Слънчевата врата от местните хора с възстановка на стар тракийски ритуал. Девойки в бели роби и зелени венци върху косите извършиха обредни действия пред Слънчевата врата и почерпиха гостите с плодове и вино.

„Правителството ще направи всичко възможно този тракийски паметник да се превърне в част от най-посещаваните туристическите обекти в Долината на царете", заяви Чобанов пред бузовградчани. „Но основен играч за развитие на културния туризъм са общините и те трябва да работят сериозно и много ангажирано по темата, още повече, че в лицето на правителството имат добър партньор", изтъкна зам.-министърът.

Областният управител Йордан Николов съобщи, че идеята е землището на тракийското светилище да бъде обособено като парцел, което няма да е лесно, тъй като то е част от горски фонд.

„След това този парцел може да се актува с акт за държавна собственост и по този начин да бъде включен в процедура за финансиране с европейски средства", уточни Николов като отново припомни, че развитието на културен туризъм в региона е приоритет от самото начало на неговия мандат.

Заместник областният управител Галина Стоянова сподели, че „няма по-добра новина за всички, отраснали под Мегалита, че тракийското светилище над Бузовград, ще се превърне в културен паметник, част от туристическия маршрут в Долината на тракийските царе, където има около 200 свидетелства от Античната епоха".

„Мегалита край Бузовград е толкова значим, колкото и Стоунхендж. Той дава със същата точност оценка на даден хронологичен момент във времето. Ако паметникът се социализира и се популяризира, ще привлича хиляди туристи от цял свят", убеден е директорът на Астрономическата обсерватория в Стара Загора Алексей Стоев.

На 22 септември - в деня на есенното равноденствие, на Мегалита край Бузовград ще се състои национален празник под наслов „Почит и благодарност към природата".