1000 лева наем за Концертната зала на бившия Синдикален дом
1000 лева наем за Концертната зала на бившия Синдикален дом / dariknews.bg
На над 4 милиона лева е стъпила реконструкцията на концертната зала на Синдикален дом-Стара Загора. До края на септември се очаква тя да бъде изцяло завършена, заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров.   
 
Сградата на бившия Синдикален дом и концертната зала към нея е строена през 1979 г. От няколко години залата е неизползваема, покривът е компрометиран, системите за отопление и вентилация не работят, оборудването е старо, елинсталациите и облицовките на стени и тавани не отговарят на противопожарните норми.
 
“Искахме Стара Загора да има своя представителна зала, в която да се организират концерти, спектакли, мероприятия. Залата ще може да се наема, да се използва за различни цели, както и от училища по баловете. Надявам се всички старозагорци да останат впечатлени на откриването й”, обясни Живко Тодоров. “Обновено е абсолютно всичко, с което концертната зала е разполагала като съоражения и площи – подовите настилки, таванът, седалките, сцената, завесите, механизацията, фоайетата, гардеробните, тоалетните и др.”, допълни кметът.
 
За постигане на мултифункционалност на залата с общ капацитет 521 места, партерното ниво ще се оборудва със система от 214 амфитеатрални тапицирани седалки с телескопично прибиране, метални парапети, с две пътеки, с вградено LED осветление по контура на стъпалата.
 
Предвиждат се още 55 подвижни места, а балконът на залата събира 252 амфитеатрално разположени места. При наличие на зрители в инвалидни колички, първите два реда на подвижните седалки няма да се поставят, за да се освободят 11 места за трудно подвижни хора. За достъпа им до сцената ще се ползва подвижна платформа за инвалиди.
 
Предвижда се по една баня с тоалетна и душ на двете нива с гримьорни и тоалетна за артистите.
 
Фоайетата на 2 етаж предлагат възможност за обособяване на информационни кътове, галерии за постоянни и временни изложби. За горно осветление на 2 етаж в източното фоайе ще се оформят с ЛЕД ленти, а в западното фоайе се предвиждат кръгли осветителни тела, за да се постигне единство в осветлението. Във фоайетата ще се положи настилка от гранитни плочи. Ще се реставрира настилката от паркет в залата, а дюшемето на пода на сцената ще се реставрира и обработи с пожароустойчив лак.
 
В залата ще бъде монтирана облицовка от декоративни гипсови панели за звукоразпръскване, акустични панели и цокъл от фиброциментови плоскости до 2 м височина. Конструкцията на окачения таван в залата ще се облече с гипсокартон в бяло, с отражателен коефициент минимум 90% за горните ивици и перфориран гипсокартон с минерална вата за звукопоглъщане в долните ивици.
 
Ще се положи топлоизолация на покрива над сцената, залата и фоайетата, които ще имат изцяло нова дограма, а на втория етаж е предвидено да се изпълни декоративна окачена фасада от лазерно изрязана ламарина тип Кортен с шарка на българска шевица. На сградата ще се положи топлинна изолация, скрита от декоративна окачена фасада, за която е предвидено художествено осветление.