махане на белезници
махане на белезници / iStock/Getty Images
19-годишен младеж е задържан за изнудване при Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност в павелбанското село Скобелево.
 
С постановление на наблюдаващия прокурор младежът е задържан за срок от 72 часа. Предстои утре Районна прокуратура –Казанлък да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. 
 
Установено е, че обвиняемият на два пъти през месец април изнудвал двама мъже на 26 и на 49 години, за да му дадат пари.
 
В първия случай късно вечерта на 12 април обвиняемият влязъл в дома на пострадалия. Той видял нож на стол в стаята, взел го и заплашил мъжа, като му поискал пари.  Пострадалият му дал 20 лева.
 
Три дена по-късно, но по обед, 19-годишният влязъл в дома на самотно живеещ 49-годишен мъж, който страдал от сърдечно заболяване. Болният мъж системно бил тормозен от младежа отново за пари, изпитвал страх към него и му дал единствените си 70 лева.
 
Обвиняемият е осъждан и криминално проявен.
 
При специализираната полицейска операция в селото са задържани и привлечени като обвиняеми още трима души.
 
Спрямо 45-годишен е повдигнато обвинение за нарушена карантина.
 
Задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР са и двама извършители на кражба-на 20 и на 18 години, на които им е повдигнато обвинение.
 
Извършено е претърсване и е образувано бързо производство за незаконно държане на самоделно огнестрелно оръжие.
 
При друго претърсване и изземване са намерени 44 обекта с признаци на културно-исторически ценности / монети, пръстени и други/ и метал детектор. Образувано е досъдебно производство по случая и по него за едно денонощие е задържан 47-годишен мъж.
 
В различни обекти са намерени и иззети безакцизни стоки-цигари и нарязан тютюн, както и незаконно добита дървесина.
 
В хода на операцията са проверени 77 лица и 69 моторни превозни средства, съставени са актове за установяване на административни нарушения по Закона за движение по пътищата и други.