Пиеро
Пиеро / netinfo
„Фестивалът Пиеро стъпва с любов и отговорност върху 60-годишната история на театъра и влага усилията и любовта си в трасиране на нови пътища в кукленото изкуство“. Това каза директорът на старозагорската културна институция Дарин Петков, по повод юбилейното издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро”, който бе открит тържествено снощи. пред препълнен салон Старозагорският куклен театър показа най-новата си постановка „Животът бяс” по Достоевски. Преди това в Художествената галерия, където е изложена част от 60-годишната история на ДКТ – Стара Загора, се състоя официалното откриване на феста.

Организирани са  общо 36 прояви, в конкурса ще участват девет спектакъла от общо 13, има и много съпътстващи събития. Представленията ще се играят на сцените на Кукления театър, Операта и Драматичния театър,  събития ще има в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, Регионалния исторически музей, Художествената галерия, Къщата на архитект Димов и парк „Пети октомври”.

Нощ на изкуствата - какво, къде в Стара Загора

В Стара Загора тази година таланта си ще покажат над триста гости и участници от Франция, Словения, Чехия, Унгария, Испания, Холандия и Русия. За пръв път в България зрителите ще могат да видят „Одисея с лопата” на театралната компания на Филип Женти от Париж. Трупата е обиколила целия свят и е печелила много награди. Съвместната продукция на чешки и словенски куклени актьори от студио Damuza се нарича KAR/REPASS  и представя нов  поглед върху съдбата на Ана Каренина. Тя ще бъде представена за пръв път в Стара Загора. Своите най-нови продукции ще представят и театри от Любляна, Барселона, Маастрихт, Москва и Будапеща. Българските участници са също изявени трупи с високи постижения в театралното изкуство., Пловдивската трупа ще гостува с „Дама пика”, уличният театър „Мале-Мале” идва с концерт на куклите и т.н.

Търси се... новата Царица на Августиада

Жури с председател д-р Светла Бенева ще оценява спектаклите. В него влизат още словенката Йелена Цветко, драматург и куклен актьор, немският режисьор Франк Бернхард, композиторът Нелко Коларов и сценографката Светла Бъчварова.

В съпътстващата програма на фестивала са включени много събития. „Дуети-дуели” се нарича практическият семинар за физически театър и съвременен танц, който ще се води от прима балерината на Софийската опера Веса Тонова и Росен Михайлов.Ще бъде представена кинопанорама Българска анимация, в която са включени филми на Теодор Ушев, както и няколко изложби, много прояви извън сцената на театрите, на които организаторите канят всички старозагорци и гостите на града.