/ Община Стара Загора
До 10 септември ще бъде въведена временна организация на движението по бул. „Славянски“ в Стара Загора, съобщиха от Общината.

Причината е изпълнението на проект за реконструкция на водопроводната мрежа в града, осъществяван от “Водоснабдяване и канализация” EООД.

Поетапно ще се спира движението на личен, обществен, договориран транспорт и на моторни превозни средства, извършващи транспорт за собствена сметка - в участъка от западното кръгово кръстовище, находящо се до магазин „Практис“ до ул. „Петър Парчевич“.

Ремонтират фонтани в Стара Загора

Дейностите няма да влияят на шофирането в кръговото кръстовище, а кръстовищата с ул. „Кольо Ганчев“ и  ул. „Петър Парчевич“ ще бъдат кратковременно недостъпни. Ще бъде променен маршрутът на движение на автобусна линия № 65.

Движението на автобусите ще се изпълнява по ул. „Генерал Гурко“, бул. „Св. Патриарх Евтимий“ и бул. „Цар Симеон Велики“ – в двете посоки. Спирките, които няма да бъдат обслужвани от автобусна линия № 65, са: „Мериан Палас“, „Автогара“ и „МБАЛ Тракия“.

До 14 август ще бъде преустановено движението на моторни превозни средства и по част от ул. „Братя Жекови“  в участъка от бул. „Митрополит Методий Кусев“ до ул. „Димитър Наумов“.

Дейностите се извършват поетапно, без да се ограничава движението в кръстовищата с бул. „Митрополит Методий Кусев“, бул. „Руски“ и ул. „Димитър Наумов“. Строително- монтажните работи с възпрепятстване на уличното движение се извършват за времето от 8:00 до 17:00 часа.

През април управителят на дружеството инж. Радостин Миланов съобщи, че мащабният инфраструктурен проект за подмяна на водопроводна и канализационна мрежа на ВиК ще завърши в срок.

По време на проекта ще се осъществи подмяна на над 40 километра водопроводна мрежа и реконструкция на близо 17 километра от канализационната мрежа в града.

Предвижда се обособяване на общо 14 водомерни зони в централните квартали на града, в които ще се измерва подадената и консумираната вода, ще се следят дебит и налягане.

Целта е разтоварване на мрежата и предпазването ѝ от препълване при интензивни дъждове. Проектът ще се реализира до края на 2023 г. в Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Раднево. Общата му стойност е близо 122 млн. лева и е финансиран по Оперативната програма „Околна среда“ 2014-2020, съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз по процедура за директно предоставяне.
Павлина Дудева, БТА